Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Tagliatelle cu somon afumat

joi, 08 noiembrie 2018, 13:29
2 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Tagliatelle cu somon afumat

Tare bună reţeta asta şi foarte simplă, pe deasupra, nici nu ştiu cum de n-am executat-o până acuma, că de vreo zece ani o am notată şi abia ieri am reuşit s-o pun în aplicare. A ieşit asa de bună încât chiar m-a enervat întârzierea asta, dar nu-i nimic, mai bine mai târziu decât niciodată, nu?

Aşa că, în conformitate cu foaia redescoperită, pentru 2-3 porţii aveţi nevoie de 250 g tagliatelle (sau alte paste, fireşte, dacă altfel nu se poate), 80 g somon afumat, 250 g smântână, 50 g unt, 1/2 cub de supă (absolut facultativ şi mai bine nu),  sare, piper, ceva verdeaţă (mărar şi pătrunjel).

Sosul e foarte simplu: încălziţi untul, adăugaţi somonul tăiat fâşiuţe subţiri, amestecaţi cu multă grijă, lăsaţi-l 2-3 minute, adăugaţi smântâna (şi eventualul cub de supă, fărâmiţat), încă 5 minute de clocote mici şi cu asta basta.

Fierbeţi tăiţeii, scurgeţi-i drastic, răsturnaţi-i în cratiţă cu sosul, amestecaţi cu aceeaşi băgare de seama, mai lăsaţi sa fiarbă puţin (cat se se cunoască bine), puneţi în farfurii şi presăraţi verdeaţa, tocata cat de mărunt, şi puţin piper râşnit chiar atunci.

Variante? Păi v-am spus că abia ieri am avut premiera, aşa că nu vă pot spune decât că data viitoare am să pun vreo doua linguri de vin alb sec în cratiţă peste somonul încălzit (şi am să-l las să se evapore înainte de a turna smântâna).

Prosecco Superiore Extra Dry Millesimato 2016, Val d’Oca

Un Prosecco delicat şi precis, cu o textură densă şi arome fructate. Acest spumant realizat din soiul Glera, prin refermentare în tanc de inox, are o culoare galben deschis, cu tentă verzuie şi o perlare fină şi constantă. Nasul vine cu flori albe de câmp, soc şi miez de pâine caldă.

Corpul este cremos, cu alcool insesizabil (11%) şi un rest de zahăr destul de consistent (16 g/l), perfect echilibrat de aciditatea vie. Gustul aduce mere verzi, piersici şi nectarine, la care se adaugă discrete impresii de patiserie fină. Postgustul, lung şi proaspăt, lasă elegante senzaţii de citrice dulci amărui. Dacă e bine răcit, se poate dovedi extrem de potrivit alături de o porţie de tagliatelle cu somon afumat.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii