Retrageri în valuri din Poliție la Iași. Peste 70 de cereri de pensionare apărute brusc

marți, 07 ianuarie 2020, 03:00
3 MIN
 Retrageri în valuri din Poliție la Iași. Peste 70 de cereri de pensionare apărute brusc

Numai de la Secţia 4 din Tătăraşi ar putea pleca vreo opt. Zvonul că noul guvern ar putea schimba condiţiile de pensionare a creat panică printre poliţiştii cu state vechi. „Nu sunt mulţi cu funcţii, însă pleacă mulţi cu experienţă, care va conduce la coborârea gradului de eficienţă. Sunt oameni care nu vor să lase uniforma, dar nu au ce face şi se pensionează, pentru că se gândesc că o să vină vremuri grele“, ne-a spus un poliţist.

Poliţia ieşeană se pregăteşte de un val mare de pensionări din sistem. Pleacă oameni cu experienţă, la auzul zvonului că actualul guvern va schimba condiţiile de pensionare, printre care şi mărirea vârstei de ieşire din sistem. În total, pe lista Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Iaşi, lista de cereri şi a celor interesaţi de pensionare cuprindea 70 de nume. O mică parte dintre aceştia au funcţii, însă majoritatea au experienţă acumulată în domeniu.

De exemplu, opt poliţişti cu experienţă vor să iasă la pensie numai de la Secţia 4 Tătăraşi, una dintre cele mai „aglomerate“ în infracţiuni sesizate din municipiul Iaşi. La această secţie activează aproximativ 40 de oameni, iar locurile celor opt vor fi „acoperite“ foarte greu. Cel mai probabil poliţiştii vor fi înlocuiţi de către alţi poliţişti aduşi de la posturile de poliţie din mediul rural, care au acumulat deja o „experienţă“ de un an sau doi în uniforma de poliţist. Sau, posturile acestora vor fi scoase la concurs din sursă externă, adică pentru doritorii din afara sistemului.

„Este un număr foarte mare de oameni pentru o secţie de poliţie aglomerată. La Secţia 4 Tătăraşi lucrează poliţişti la judiciar, sunt oameni şi la Ordine Publică, sunt oameni de serviciu non stop. Va fi foarte greu de acoperit golul lăsat“, ne-a spus un poliţist.

Unul dintre poliţiştii cu experienţă care va lăsa uniforma de poliţist este Marius Mândrescu, şeful Secţiei de Poliţie Ciurea. Acesta are vârsta de aproximativ 50 de ani şi va pleca din sistem chiar de astăzi. De asemenea, un alt poliţist cu experienţă care va pleca din sistem este Cristinel Lohan, din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi.

„Nu sunt mulţi cu funcţii, însă pleacă mulţi cu experienţă, care va conduce la coborârea gradului de eficienţă. Practic, pleacă oameni de la fiecare structură, cei mai mulţi la auzul veştii că va creşte vârsta de pensionare. Sunt oameni care nu vor să lase uniforma, dar nu au ce face şi se pensionează, pentru că se gândesc că o să vină vremuri grele“, s-a plâns un alt poliţist.

Şefii poliţiei din Iaşi, vor trebui să se gândească cum vor umple golul lăsat de către poliţiştii pensionaţi, dar va fi greu, deoarece abia în vară vor primi un lot de absolvenţi de la academia de poliţie. Ultimul val mare de pensionări din poliţia ieşeană a avut loc în anul 2017, când s-au pensionat peste 200 de poliţişti, inclusiv chestorul Ioan Scripniciuc şi unul dintre adjuncţi, Mihai Pintilei.

Comentarii