De Business

Punem punctul pe știi

România a rămas încă acţionară într-o bancă rusească

marți, 27 iunie 2023, 17:55
2 MIN
 România a rămas încă acţionară într-o bancă rusească

Oficialii Ministerului Finanţelor Publice detaliază într-un răspuns pentru Newsweek România procesul de ieşire a României din cele 3 bănci ruseşti controlate de Federaţia Rusă. Statul român a reuşit să finalizeze exitul din două bănci însă nu va ieşi din cea de-a treia. Oficial, vestea bună dată de Finanţele Publice este că România s-a retras, după un parcurs lung şi greoi, atât din Banca Internaţională de Investiţii (BII) cât şi din Banca Internaţională pentru Cooperare Economică (BICE). 

Vestea proastă este că banii investiţi în cele două bănci nu au fost recuperaţi încă iar oficialii Finanţelor Publice afirmă că nu au motive să ne retragem din Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN).

Conform unui răspuns al Ministerului Finanţelor Publice pentru Newsweek România, procesul de ieşire a statului român din acţionariatul BII, etichetată drept banca spionilor ruşi, a durat numai puţin de 464 de zile, primul pas fiind făcut la două săptămâni de la izbucnirea războiului din Ucraina:

“Prin Memorandumul privind aprobarea ieşirii României din Banca Internaţională de Investiţii aprobat de Preşedintele României, dl. Klaus Werner IOHANNIS, în data de 02/03/2022, se propunea demararea demersurilor privind notificarea retragerii României din BII şi denunţarea Acordului privind înfiinţarea BII. 

Prin urmare, a fost adoptată Legea nr. 320 publicată în Monitorul Oficial nr. 1125 din 22 noiembrie 2022 pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului său de modificare şi completare.

Având în vedere cele de mai sus, România a transmis, în data de 08/12/2022, prin intermediul Ambasadei României din Ungaria, notificarea de ieşire din acţionariatul BII, denunţând astfel Acordul interguvernamental privind înfiinţarea BII şi Statutul BII. În notificare se prevede că România se va retrage din acţionariat în şase luni de la data primirii notificării de către BII, respectiv la data de 09/06/2023, conform prevederilor documentelor sale statutare”. 

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

Comentarii