România, pe locul 48 al celor mai fericite ţări din lume. Cine conduce clasamentul

miercuri, 20 martie 2019, 17:23
2 MIN
 România, pe locul 48 al celor mai fericite ţări din lume. Cine conduce clasamentul

Oamenii fericiţi sunt mai dispuşi să meargă să voteze pentru a menţine guvernele la putere, afirmă autorii unui studiu recent, potrivit căruia oamenii fericiţi sunt, de asemenea, mai dispuşi să se implice în politică şi să participe la vot, informează PA.

Potrivit unui raport publicat miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru a marca Ziua Internaţională a Fericirii, Finlanda şi-a păstrat pentru al doilea an consecutiv titlul de cea mai fericită ţară din lume.

Raportul Fericirii Mondiale (World Happiness Report) s-a bazat pe sondaje efectuate de prestigiosul institut Gallup.

România se situează pe poziţia 48 în acest clasament cu 156 de poziţii, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut, în care ţara noastră ocupa locul 52.

Creşterile nivelurilor de fericire naţională reprezintă un indicator mai bun al posibilităţii ca guvernele în funcţie să fie realese decât indicatorii economici, precum şomajul şi inflaţia, precizează acelaşi raport.

În cadrul celor mai recente alegeri prezidenţiale din Statele Unite şi al referendumului pentru Brexit, oamenii nefericiţi au fost cel mai probabil înclinaţi să voteze pentru schimbare decât pentru a păstra status-quoul din 2016.

Oamenii nemulţumiţi cu viaţa lor în general au fost, în medie, cu 2,5% mai dispuşi să voteze "Da" la întrebarea ce viza posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, sugerează autorii raportului.

Profesorul Richard Layard de la London School of Economics, unul dintre autorii World Happiness Report şi cofondator al organizaţiei britanice de caritate Action For Happiness, a declarat: "Dacă guvernele vor să rămână la putere, ar trebui să ia mai în serios fericirea oamenilor decât măsurile economice".

"Este esenţial ca liderii noştri politici să privească dincolo de îngustele măsuri financiare şi să se concentreze pe un set mai larg de factori, care afectează cu adevărat bunăstarea naţiunii şi, în special, sănătatea mintală", a adăugat el.

Mark Williamson, director executiv al organizaţiei Action For Happiness, a declarat: "Raportul de astăzi ne arată cât de importantă este fericirea ca instrument ce măsoară progresul social. Indicatorii economici, precum PIB-ul (Produsul Intern Brut, n.r.) şi rata şomajului, fac parte dintr-o imagine mai largă şi trebuie să ne concentrăm mai mult pe acele lucruri care contează cu adevărat, pentru a putea să creăm o societate în care fiecare să aibă şansa de a prospera şi în care nimeni să fie lăsat în urmă". AGERPRES

Comentarii