S-a oficializat transferul furnizării apei calde către Termo Service

joi, 24 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 S-a oficializat transferul furnizării apei calde către Termo Service

Societatea deţinută integral de municipalitate s-a asociat cu Primăria pentru încălzirea oraşului, prin votul CL de ieri. Consilierii PSD au atras atenţia asupra problemelor dinainte de venirea Veoliei, când pierderile erau mari, iar combustibilul era cumpărat scump, în pragul iernii.

 

Aşa cum era de aşteptat, majoritatea din Consiliul Local a votat ieri toate cele trei proiecte de hotărâre care pun în sarcina Termo Service SA, societate din subordinea Primăriei, operaţiunile de producere, transport şi distribuţie a energiei termice. Schimbarea statutului societăţii a fost adoptată fără probleme de către cei prezenţi, dar contractul şi îndatoririle asocierii Primărie – Termo Service (societate la care Primăria/ Consiliul Local deţine 100 la sută din acţiuni) a adus în atenţie mai multe detalii.

Astfel, deşi la începutul discuţiilor era vorba de o durată a contractului post-Veolia „nu mai mare de doi ani”, spre finalul şedinţei primarul a susţinut propunerea ca el să ţină şi trei ani. Mihai Chirica a invocat birocraţia şi etapele greoaie pe care trebuie să le parcurgă modificarea unei legi în Parlament. Cei de la USR PLUS au atras atenţia că, dacă între timp nu va fi găsit un operator specializat, prelungirea contractului va pica în mijlocul anului electoral 2024.

Angajaţii, acum în număr de 349, de la 1.290, câţi au fost preluaţi de Veolia Energie cu zece ani în urmă, vor trece la noul operator, au dat asigurări iniţiatorii proiectelor. Pe de altă parte, liderul grupului aleşilor PSD, Bogdan Balanişcu, a remarcat pierderile deloc mici ale Veolia (16 milioane de lei) – care au şi dus la rezilierea contractului – şi a sugerat asumarea unor posibile pierderi în planul de management al Termo Service. La rândul lui, Ovidiu Laicu a amintit că niciodată, până la preluarea administrării de către firma franceză, distribuţia de energie termică nu a fost o afacere profitabilă. Bogdan Balanişcu a amintit şi el problemele achiziţiei cărbunelui (centrala Holboca funcţionează pe huilă) înainte de 2010, în timp ce viceprimarul Cezar Baciu – care a spus că a făcut un an practică la Veolia – s-a declarat adeptul cumpărării combustibilului „nu pe bursă, ci de pe SICAP (vechea denumire a Sistemului electronic de achiziţii publice, n.r.), că e mai ieftin”.

„N-aş vrea să vă văd în postura primarului Bucureştiului”, i-a spus Balanişcu lui Chirica, referindu-se la problemele edilului Capitalei susţinut de PNL care s-a confruntat cu lipsa apei calde şi a încălzirii pentru populaţie. Au mai fost invocate chestiuni legate de recuperarea restanţelor la întreţinere, precum şi de redirecţionarea încasărilor după trecerea celor 90 de zile de tranziţie, respectiv după 29 iulie, dar primarul Iaşului nu s-a arătat deloc îngrijorat că lucrurile ar putea să meargă altfel decât bine. 

Comentarii