S-a răzgândit: Chirica nu-l mai vrea pe Iliescu cetăţean de onoare al Iaşului

marți, 15 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 S-a răzgândit: Chirica nu-l mai vrea pe Iliescu cetăţean de onoare al Iaşului

Până nu demult, îi lua apărarea fostului şef de stat în faţa unei propuneri similare venite din partea unui consilier PNL.

„În prima şedinţă a Consiliului Local, voi propune retragerea titlului de cetăţean de onoare al domnului Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru memoria celor peste 1.600 de tineri împuşcaţi în stradă şi în subsolurile Securităţii, care au fost umiliţi prin furarea Revoluţiei române”, a anunţat primarul Mihai Chirica.

Declaraţia a fost făcută în cadrul scurtei ceremonii care a marcat ieri 31 de ani de la încercarea de iniţiere a unui miting anticomunist la Iaşi.

Primarul Iaşului a invocat prima dată posibilitatea retragerii titlului acordat lui Ion Iliescu, dar şi pe cel dat fostului premier şi preşedintele al PSD Adrian Năstase, în ajunul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, când îşi declara susţinerea pentru Klaus Iohannis.

Cu doi ani mai înainte, el s-a opus unei propuneri similare formulate de consilierul (pe atunci liberal) Răzvan Timofciuc, după ce fostul şef de stat fusese trimis în judecată în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

„Discutăm despre titlul de cetăţean de onoare acordat unuia dintre preşedinţii României. (…) Mi se pare doar un comentariu imatur şi, în primul rând, inoportun, pentru că vorbim despre o stare de judecată, nu despre o condamnare sau despre apariţia unei alte soluţii a unei curţi româneşti“, a comentat el în iunie 2017, la 37 de ani distanţă de evenimentele violente din Piaţa Universităţii.

Totuşi, primarul a revenit anul trecut asupra propunerii, în toiul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, când anunţa modificarea regulamentului prin care distincţia este acordată anumitor personalităţi. De atunci, zeci de alte persoane, între care unchiul primarului, Vasile Chirica, au fost distinse cu acest titlu.

Ion Iliescu a fost făcut cetăţean de onoare al Iaşului în timpul ultimului mandat al lui Simirad la primărie. S-a întâmplat printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local în octombrie 2000, câteva luni mai târziu primind titlul şi Adrian Năstase (premier în mandatul 2001-2004).

În toamna lui 2002, Constantin Simirad a „predat” PSD Partidul Moldovenilor pe care îl înfiinţase în 1998, iar un an mai târziu, preşedintele Iliescu semna decretul prin care Simirad era numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Cuba.

Tot atunci, consilierii locali l-au făcut şi pe fostul primar cetăţean de onoare al Iaşului. În 2016, primarul Mihai Chirica l-a adus înapoi la Palatul Roznovanu, cel puţin scriptic, în calitate de consilier personal.

Cât priveşte dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 care îl are pe Iliescu printre inculpaţi, instanţa supremă l-a returnat săptămâna trecută procurorilor militari pentru refacerea anchetei.

Comentarii