S-au celebrat 134 de ani de la înfiinţarea Diecezei de Iaşi

vineri, 29 iunie 2018, 21:27
2 MIN
 S-au celebrat 134 de ani de la înfiinţarea Diecezei de Iaşi

Dieceza de Iaşi a celebrat miercuri, 27 iunie, împlinirea a 134 de ani de la înfiinţare, momentul fiind marcat de o Liturghie solemnă prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi. 

Aceasta a avut loc la catedrala din Iaşi, de pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiind celebrat în acelaşi timp şi un „Requim somen“, conform unui decret episcopal semnat la începutul anului cu titlul „În veci recunoştinţa şi amintirea lor“. Rostul acestuia a fost de a-i cinsti pe eroii patriei care au luptat pentru ţară până la moarte în Primul Război Mondial. La liturghie au concelebrat pr. Paul Budău, pr. Fabian Doboş, pr. Robert Râtan şi pr. Eugen Robu. „Liturghia a constituit un moment de a aduce laudă lui Dumnezeu şi recunoştinţă pentru cei care au fost la începutul diecezei.

La finalul celebrării, Preasfinţitul a făcut un Requiem pentru toţi eroii patriei căzuţi la datorie între anii 1916 – 1918 şi le-a mulţumit celor prezenţi la celebrare, atât în catedrală, cât şi prin mijloacele de comunicare socială, şi i-a rugat să continue să se roage pentru ca Dumnezeu să aibă în grija sa prezentul şi viitorul Diecezei de Iaşi“, au precizat reprezentanţii Diecezei. Pe 27 iunie a fost înfiinţată eparhia de la Iaşi şi a fost numit primul episcop, în 1884. Papa Leon al XIII-lea hotăra, la acea dată, încetarea Vicariatului Apostolic al Moldovei, care exista din 1818, şi înfiinţarea Episcopiei Catolice de Iaşi, primul episcop fiind numit Nicolae Iosif Camili. 

 

 

Comentarii