S-au scos săbiile din teacă: Rectorul UMF Iaşi iese la atac

luni, 13 ianuarie 2020, 02:50
8 MIN
 S-au scos săbiile din teacă: Rectorul UMF Iaşi iese la atac

Prof.dr. Viorel Scripcariu arată că, în momentul în care a preluat conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie, instituţia „stătea extrem, extrem de prost“. „DNA-ul era prezent în mod obişnuit în universitate, erau anchete peste anchete, cadrele didactice nu mai ştiau cine le conduce, care este rector, care este prorector, se schimbau prorectorii între ei, a fost un rector interimar, unul a fost demis… Apoi a fost ruşinea cu admiterea“, arată Scripcariu.

Rectorul aduce acuze şi prof. dr. Norina Forna, contracandidatul său în alegerile de joi. „Au fost oameni care au fost ţinuţi în lesă ani de zile (…). Asta a fost politica doamnei decan“, arată Scripcariu. „Contracandidatul meu compară mere cu pere, adică Facultatea de Medicină, care are aproximativ 675 de cadre didactice şi Facultatea de Medicină Dentară, cu doar 143 de cadre didactice“, răspunde decanul Norina Forna, care susţine că, astfel, Scripcariu ofensează cadre didactice de la Medicină Dentară.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a oferit un interviu pentru platforma instituţiei de învăţământ superior – news.umfiasi.ro, sub forma unui bilanţ al activităţii din ultimii patru ani din timpul mandatului.

Acesta însă clarifică în interviu mai multe semne de întrebare care au planat asupra activităţii universităţii, cel mai important fiind momentul anului 2015, când procurorii au investigat o posibilă fraudare a admiterii pentru studenţii străini.

Rectorul descrie în termeni duri acele momente, spunând că universitatea arată ca o regiune afectată de război la nivel de imagine, „stătea extrem, extrem de prost“, numind în mai multe cazuri situaţia de la admiterea străinilor ca fiind o ruşine.

„Erau rupte toate legăturile cu universităţile importante din ţară, Universitatea era măcinată de procesele în derulare, DNA-ul era prezent în mod obişnuit în universitate, erau anchete peste anchete, cadrele didactice nu mai ştiau cine le conduce, care este rector, care este prorector, se schimbau prorectorii între ei, a fost un rector interimar, unul a fost demis… Apoi a fost ruşinea cu admiterea, când a fost grav afectat procesul de admitere“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a spus că o situaţie grea a fost şi acea în care a trebuit să meargă să discute cu ambasadorii Tunisiei, Marocului, Israelului şi Franţei, care aveau studenţi pe listele cu problemele de la Iaşi.

Acesta a explicat că „i-a fost jenă“ să discute cu ambasada Marocului, care i-a reproşat că era sunată de părinţi în miezul nopţii care o întrebau ce se întâmplă cu copiii lor, „aflaţi într-un oraş străin, într-o ţară străină şi nu ştiu dacă sunt studenţi şi, mai mult decât atât, s-au trezit şi daţi în judecată de universitate. A fost o situaţie absolut cruntă“, mai explică prof.dr. Viorel Scripcariu, care spune că cei de la Ambasada Franţei nici nu au vrut să-l primească să discute despre acest subiect.

„Era extrem de greu, şi când intrai în Ministerul Educaţiei şi spuneai că eşti de la UMF Iaşi, lumea îşi punea mâinile în cap – «Iar Iaşul, nici nu vrem să mai auzim!»“.

„La Medicină Dentară au fost oameni ţinuţi în lesă ani de zile“

Rectorul a avut şi o serie de acuzaţii mai puţin voalate la adresa prof.dr. Norina Forna, contracandidatul său la funcţia de rector, acuzând-o că a blocat promovările profesorilor în calitate de decan la Facultatea de Medicină Dentară şi că, blocând cadrele didactice pe posturi de asistent şi şef de lucrări, se blochează şi intrarea tinerilor în sistem, dar nici nu sunt cadre care să conducă doctorate şi să formeze noua generaţie de profesori.

Practic, rectorul apreciază la momentul de faţă că universitatea are un necesar de aproximativ 450 de asistenţi universitari, şi acesta argumentează că tinerii pot fi atraşi către doctorat şi ulterior selectaţi pentru a deveni asistenţi doar dacă există coordonatori care să îi îndrume.

El a oferit ca exemplu faptul că la Facultatea de Medicină există 60 de conducători de doctorat, în timp ce la Medicină Dentară până la mijlocul anului trecut erau doar patru, iar în prezent sunt şase.

„De ce nu au fost încurajate toate cadrele didactice care sunt conferenţiari, care vor să acceadă la profesor să-şi facă abilitarea şi în felul acesta să avem cadre didactice care să poată să ia tineri la doctorat şi în felul acesta să avem un bazin de unde să ne alegem asistenţi universitari? Cum să fac eu altfel să cresc numărul cadrelor didactice, de unde să-i iau? Nu e niciun cerc vicios. Conducerea Facultăţii de Medicină Dentară asta a făcut, i-a obstrucţionat ca să-şi poată face abilitarea şi să poată să acceadă mai departe. Asta a fost politica doamnei decan. Au fost oameni care au fost ţinuţi în lesă ani de zile“, a punctat rectorul.

La disciplina prof.dr. Norina Forna, spune acesta, erau doi şefi de lucrări, alte şase posturi de şefi de lucrări vacante, dar niciun post de conferenţiar, în contextul în care erau cadre didactice cu 10-12 ani vechime ca şefi de lucrări.

„În loc să fac şase posturi de şef de lucrări vacante, de ce nu a făcut unul, măcar, de conferenţiar? Şi atunci am luat eu cuvântul şi am schimbat statul de funcţii în Consiliul de Administraţie şi am scos post de conferenţiar, iar acel cadru didactic va da acum concurs. De ce nu a făcut doamna decan acest gest?“, a conchis prof.dr. Viorel Scripcariu în interviul citat.

Forna îl acuză pe rector că îi jigneşte colegii de la Medicină Dentară

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu decanul Facultăţii de Medicină Dentară, prof.dr. Norina Forna, care a precizat că ia ca fiind o ofensă „adusă colegilor mei afirmaţia că «îi ţin în les㻓.

A prezentat ziarului o serie de e-mailuri transmise intern, către colegii din facultate, în lunile iulie şi octombrie, către cei care pot să devină conducători de doctorat sau să promoveze pe funcţii superioare.

A negat complet acuzaţiile, spunând că nu se pune problema de a stăvili evoluţia cadrelor didactice fiindcă în ultimii zece ani au fost 89 de promovări pe poziţiile de şef de lucrări, conferenţiar sau profesor, iar că în sesiunea care se va încheia în februarie 2020 sunt scoase la concurs trei posturi de conferenţiar şi opt de şefi de lucrări.

„Contracandidatul meu compară mere cu pere, adică Facultatea de Medicină, care are aproximativ 675 de cadre didactice, şi Facultatea de Medicină Dentară, cu doar 143 de cadre didactice. În prezent, facultatea noastră are 11 conducători de doctorat, dintre care 4 asociaţi (3 abilitări au fost realizate pe parcursul lui 2019!). Din totalul cadrelor didactice ale facultăţii noastre (143), doar 78 pot deveni conducători de doctorat (cu grade didactice de şefi de lucrări, conferenţiari sau profesor), faţă de un număr de aproximativ 350 de cadre didactice ale Facultăţii de Medicină. Proporţional, cred că nu există nicio diferenţă între cele două facultăţi, mai ales în condiţiile în care Medicina Dentară beneficiază de un număr infim de reviste cotate ISI faţă de Medicină“, a specificat prof.dr. Norina Forna.

În ceea ce priveşte construcţia statului de funcţii la disciplina pe care aceasta o coordonează, ea a specificat că evenimentul la care face trimitere rectorul s-a derulat „pe un draft de stat de funcţii“ şi că, în prezent, există două posturi de conferenţiar vacante, al doilea urmând a fi scos la concurs în semestrul al II-lea.

Care este sistemul de vot

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi intră săptămâna aceasta în febra alegerilor care vor decide structurile de conducere pentru următorii patru ani, în intervalul 2020-2024. Au fost depuse în total 344 de candidaturi pentru director de departament, membru în Senat, membru în Consiliul Departamentului sau în Consiliul Facultăţii.

După cum a mai scris în câteva rânduri „Ziarul de Iaşi“, pentru funcţia de rector candidează două persoane – actualul conducător al universităţii, prof.dr. Viorel Scripcariu, şi decanul Facultăţii de Medicină Dentară – prof.dr. Norina Forna.

În această perioadă, începând cu ziua de vineri, 9 ianuarie, aceştia au avut planificate întâlniri la nivelul comunităţii academice pentru a discuta cu colectivele de la fiecare facultate în parte planuri de viitor, propuneri şi chestiunile concrete din planurile lor manageriale.

Vinerea trecută, prof.dr. Viorel Scripcariu s-a întâlnit cu reprezentanţii facultăţilor de Farmacie şi Bioginerie Medicală, în timp ce marţi, 14 ianuarie, la ora 17.00, se va întâlni cu cei de la Medicină Dentară, iar miercuri vor fi două întâlniri cu Facultatea de Medicină, de la 12.00 şi 13.30. Celălalt candidat, prof.dr. Norina Forna, se întâlneşte astăzi de la 13.30 la 16.30  şi de la 17.30 la 19.30 cu toate facultăţile mai puţin cea de Medicină Dentară, cu aceştia din urmă având programată o întâlnire miercuri, 15 ianuarie, de la 12.00 la 14.00.

Pe 16 ianuarie este programat votul pentru toate structurile şi, ca în fiecare an, sistemul de vot la UMF este diferit faţă de cel al altor universităţi, deşi este tot universal.

Alegătorii vor trebui să aşeze pe buletinele de vot candidaţii în ordinea preferinţelor, iar funcţiile vor fi ocupate de cei care au cele mai puţine puncte strânse, adică cei care s-au aflat de cele mai multe ori între primele poziţii ale preferinţelor buletinelor de vot.

Sistemul are şansele de a avantaja aşa-numiţii candidaţi neconflictuali, la alegerile de acum patru ani, Radu Iliescu, care era prorector la momentul respectiv, a fost aproape de a câştiga deşi lupta mare s-a dat, la fel cum va fi şi anul acesta, între Norina Forna şi Viorel Scripcariu.

În total sunt 768 de persoane care au drept de vot la UMF – cadre didactice, cercetători şi studenţii reprezentanţi în consiliile facultăţilor şi în Senat.

Comentarii