Să evitați drumurile județene iarna aceasta! Vor fi prea puține utilaje de deszăpezire

vineri, 17 noiembrie 2017, 03:00
3 MIN
 Să evitați drumurile județene iarna aceasta! Vor fi prea puține utilaje de deszăpezire

Direcţia de Drumuri Judeţene nu a găsit nici ieri cui să atribuie activităţile de degajare a zăpezii şi combaterii poleiului. În schimb, pe drumurile naţionale, şi chiar şi pe cele comunale, pregătirile sunt în toi.

Negocierile desfăşurate ieri între reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor cu cei ai unei asocieri de firme în vederea atribuirii contractului de deszăpezire în acest sezon rece s-au încheiat cu un eşec. DJADP susţine că oferta „nu a în­trunit condiţiile tehnice specificate în caietul de sarcini“.

Practic, reprezentanţii firmelor nu au fost de acord cu cerinţele Direcţiei, astfel că drumurile din judeţ – cele care ţin de DJADP/Consiliul Judeţean – nu au acum nicio acoperire în faţa iernii, fie că e vorba de zăpadă, de polei sau gheaţă. Câteva maşini există, spune Sorin Babliuc, şeful DJADP, dar e limpede că numărul lor e departe de a fi suficient – altfel n-ar fi fost lansată licitaţia.

În această situaţie, a negocierilor directe, s-a ajuns după ce licitaţia lansată pe 25 iulie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu a înregistrat nicio ofertă. Mai mult, licitaţia a fost blocată timp de două luni de contestaţii care vizau mai multe prevederi din caietul de sarcini.

Prin urmare, şefii Direcţiei au decis să relanseze licitaţia, săptămâna viitoare, mer­gând însă pe caietele de sarcini din anii precedenţi, care au avut mai mult succes în găsirea unui operator de deszăpezire. Totodată, nu­mărul de utilaje cerut va fi redus. Ofertele ar urma să fie deschise în aproximativ 30 de zile de la publicarea anunţului, adică în ajunul Crăciunului.

Celelalte drumuri din judeţ – cele naţionale, comunale şi săteşti – sunt asigurate împotriva fenomenelor obişnuite iernii, respectiv ninsori abundente, viscol şi îngheţ. Astfel, 22 de utilaje sunt pregătite să intervină în orice moment, iar parazăpezile au fost instalate deja de-a lungul a peste 3.000 din cei 14.000 de metri liniari prevăzuţi de-a lungul unor segmente de drumuri naţionale. La fel, 80 la sută dintre co­mune îşi pot degaja singure drumurile de zăpadă, iar celelalte au încheiat contracte cu terţi.

Schimb dur de replici pe tema deszăpezirii în şedinţa consilierilor judeţeni

Problema deszăpezirii a fost abordată şi la ultima şedinţă a CJ, săptămâna trecută.

„Prin sală tropăie un elefant şi noi ne facem că nu-l vedem. Elefantul acesta se numeşte Direcţia Judeţeană de Drumuri, unde în ultimii doi ani am asistat la un spectacol ciudat: mai întâi, promovarea unui om pe post de director interimar pe care mai înainte l-aţi criticat în calitate de inginer de şantier“, i-a spus consilierul Liviu Brătescu preşedintelui CJ, Maricel Popa, referindu-se la actualul şef al Direcţiei.

Însă Popa l-a întrerupt: „La obiect, vă rog, la obiect! La obiect“!

„…Apoi a fost destituit“, a continuat liberalul încercând să depăşească vocea şefului CJ.

„Povestea în care promovaţi un om care a luat nota 2,30 la examenul pentru post, singur concurând, iar la contestaţie a obţinut 1 şi ceva arată eşecul personal al dumneavoastră“, a mai spus Brătescu, în acelaşi timp în care Popa îl contrazicea: „Nu s-a înscris nimeni la concurs!“.

Comentarii