Sâmbătă e ziua în care se da piftie de pomană

vineri, 01 martie 2019, 02:50
2 MIN
 Sâmbătă e ziua în care se da piftie de pomană

Mâine, Biserica Ortodoxă organizează o pomenire a morţilor cunoscută în popor şi sub numele de „Moşii de iarnă“. Pe plan liturgic, în fiecare biserică se va oficia Sfânta Liturghie, apoi o slujbă de parastas pentru pomenirea morţilor. Sărbătoarea precede Duminica lăsatului de sec de carne, care este duminică, pe 3 martie.

În total există aproximativ 20 de zile în care sunt pomeniţi „Moşii“, după cum precizează Simion Florea Ma­rian în „Trilogia vieţii“, citat de site-ul creştinortodox.ro. Astfel, cuvântul ce provine din strămoşi se referă la persoanele care au murit, iar de aceea apelativul e folosit pentru morţi şi pentru principalele sărbători ce le sunt consacrate şi pentru zilele de pomenire. Cele mai cunoscute astfel de zile sunt Moşii de primăvară, cei de vară, dinaintea Rusa­liilor, Moşii de toamnă, în pri­ma săptămână din noiembrie, şi Moşii de iarnă, care sunt cei de mâine, dinaintea Duminicii lăsatului de sec de carne.

Tradiţia spune că în acestă zi, în biserică sunt pomeniţi cei care nu au avut parte de slujbe rânduite de înmormântare, iar sufletele morţilor vin pe pământ şi stau printre cei vii, care dau de pomană mâncare gătită. Sărbătorii i se mai spunea Moşii de piftii şi, implicit sâmbăta piftiilor, de aceea aceasta era singura zi în care se mâncau numai răcituri sau piftii. Ce nu se mânca, a doua zi se arunca, ca frigurile să nu apară vara următoare. Totodată, în acestă zi nu se lucra, iar femeile care nu ascultau de acest lucru erau „pedepsite“ în tradiţii să tremure precum piftia.

 

 

Comentarii