De Sănătate

Punem punctul pe știi

Posibilă explicaţie: medicul care a făcut transplantul şi-a serbat ziua de naştere cu bisturiul în mână

Şansă uriaşă: a venit cu mama la spital să îi doneze rinichiul, dar a primit de la altcineva

sâmbătă, 27 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Şansă uriaşă: a venit cu mama la spital să îi doneze rinichiul, dar a primit de la altcineva

Mama bărbatului de 52 de ani s-a dovedit la spital că nu e întru totul compatibilă. Bărbatul n-a apucat să plece însă acasă că s-a găsit un donator compatibil, lucru pentru care alţii au neşansa să stea ani de zile în aşteptare.

 

Activitatea prolifică a Centrului de transplant de rinichi de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” a mai înregistrat două transplanturi cu succes în cursul zilei de alaltăieri. Doi bărbaţi au primit o nouă şansă la o viaţă normală în urma intervenţiilor chirurgicale care s-au finalizat după miezul nopţii. Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 52 de ani, a venit de la Bucureşti la Iaşi pentru a primi un rinichi de la mama sa, în vârstă de 75 de ani. Din păcate, complicaţiile vasculare ale acesteia au împiedicat-o să doneze către fiul ei, astfel că acesta a fost trecut pe lista de aşteptare şi a primit un rinichi la scurt timp.

A fost vorba de un donator cadaveric, prelevarea s-a făcut la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, iar celelalte cinci persoane care au fost analizate înaintea bărbatului de 52 de ani au avut diferite probleme medicale care i-a împiedicat să primească ei organul. Astfel că bărbatului care venise să primească un rinichi de la mama sa i-a fost transplantat unul de la un donator cadaveric. Al doilea bărbat care a beneficiat de un transplant are 51 de ani, şi este din Suceava. Aceştia sunt pacienţii 13 şi 14 de la începutul anului, în total fiind 10 transplanturi făcute de la donator cadaveric şi 4 de la donatori vii.

„Mulţumim familiei donatorului, este un gest fără de care programul de transplant nu ar putea funcţiona şi nu ar putea da o şansă reală la o viaţă cât mai aproape de normalitate celor care se află pe listele de aşteptare”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”. Unul dintre membrii echipei de transplant, dr. Radu Andriciuc, şi-a sărbătorit ziua de naştere chiar în blocul operator, în timpul intervenţiei, şi este al doilea an la rând când se întâmplă acest lucru.

Comentarii