Șapte cafenele și baruri din Iași cer judecătorilor anularea ordinului de închidere

joi, 26 noiembrie 2020, 03:02
2 MIN
 Șapte cafenele și baruri din Iași cer judecătorilor anularea ordinului de închidere

Reprezentanţii a şapte localuri din oraş – cafenele sau restaurante – au dat în judecată Guvernul, dar şi CJSU, solicitând redeschiderea unităţilor. Un proces similar a fost câştigat de privaţi la Bacău

Două procese prin care se solicită redeschiderea localurilor din IaşI, şi nu numai, au fost înregistrate, acum două zile, la Tribunalul, respectiv Curtea de Apel Iaşi. Într-unul dintre dosare pârât este Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), reprezentanţii mai multor restaurante solicitând anularea articolului 1, punctul 1, din hotărârea CJSU Iaşi 89/18.11.2020. E vorba de cea mai recentă decizie prin care autorităţile au suspendat, pentru 14 zile, activitatea cu publicul a operatorilor economici. Mai exact, e vorba de comercianţi care “desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi”. Cei care au deschis proces împotriva autorităţilor judeţene sunt SC Espresso Martini SRL (Cafeneua Bindu), SC Fika Time SRL (Cafeneaua Fika), SC Xerxeslux (Restaurant La Cumătru), SC Egglectic Bistro, SC Seraless Inc SRL (Restaurant Escape), SC Magic Pizza SRL şi SC Bestconfort SRL (Restaurant Fireribs).

Aceleaşi firme au deschis un proces şi împotriva Guvernului României, având o solicitare similară.

Sentinţa, amânată pentru mâine

“În esenţă, acţiunea priveşte dispoziţiile de restrângere a activităţii restaurantelor şi vizează neconstituţionalitate acestora, prin prisma articolului 53 din Constituţie”, ne-a precizat Sorin Peru, avocatul care reprezintă firmele. Acesta a catalogat decizia autorităţilor ca fiind disproporţionată şi insuficient fundamentată”. “Nu există o argumentaţie specifică care să arate că restaurantele reprezintă un grad de pericol mai ridicat, în contextul epidemiologic actual”, a mai spus avocatul.

Un proces similar a fost deja câştigat de reprezentanţii mai multor restaurante, la Bacău, în timp ce un alt proces se află pe rol la Bucureşti. La Iaşi, mai multe şcoli particulare au obţinut deja anularea deciziei luate de autorităţile judeţene, de închiderea a şcolilor. Un proces în care se judecă inclusiv decizia luată la nivel naţional de închiderea a unităţilor de învăţământ a avut termen ieri, la Curtea de Apel Iaşi. Magistraţii au amânat sentinţa pentru mâine. 

Comentarii