Un dosar de deputat ia o turnură neaşteptată

Scandalul protocoalelor cu SRI ajunge la Iaşi. Reţea de fraude condusă de un deputat

joi, 19 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Scandalul protocoalelor cu SRI ajunge la Iaşi. Reţea de fraude condusă de un deputat

Se caută secretele din dosarul unui fost deputat. Curtea de Apel Iaşi cere DIICOT să precizeze dacă a colaborat cu SRI în timpul anchetei penale instrumentate împotriva fostului deputat Mihail Boldea. Protocoalele cu SRI fac în aceste zile obiectul unei controversate dezbateri publice.

După şase ani de judecată, timp în care nu s-a pronunţat nici măcar o primă sentinţă, Curtea de Apel Iaşi a luat o decizie neobişnuită într-un dosar privind ce vizează o presupusă gruparea infracţională condusă de un fost deputat. Judecătorii ieşeni au cerut DIICOT să precizeze dacă, în timpul cercetărilor din dosarul în care inculpat este Mihai Boldea, a colaborat sau nu cu SRI. „Admite în parte cererea inculpatului Boldea Mihail şi solicită ca DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi să comunice instanţei dacă în cursul urmăririi penale în cauză a existat o colaborare cu Serviciul Român de Informaţii în baza vreunui protocol şi s-au desfăşurat activităţi de urmărire penală, anume ce activităţi şi probele sau mijloacele materiale de probă rezultate în urma acestora. Se ataşează solicitării copia protocolului de cooperare depus de inculpatul Boldea Mihail“. Procurorii ar trebui să răspundă până în data de 19 aprilie, când a fost stabilit următorul termen.

Fostul deputat PDL Boldea a fost trimis în judecată, în stare de arest, la sfârşitul lunii iunie 2012, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, au mai fost deferite justiţiei în acelaşi dosar alte 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Acestea ar fi acţionat sub coordonarea liderului grupării – Mihail Boldea. „Membrii grupării, printre care Bolboceanu Mihaela Cristina, avocat din cadrul Baroului Galaţi, şi Luchiniuc Aurica, fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului“, precizau procurorii DIICOT, la momentul trimiterii în judecată. 

Comentarii