Scenarii la UMF Iaşi după ce Tribunalul a suspendat creşterea taxelor

miercuri, 21 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Scenarii la UMF Iaşi după ce Tribunalul a suspendat creşterea taxelor

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au anunţat în cursul zilei de ieri că vor contesta decizia Tribunalului Iaşi de a suspenda hotărârea Senatului cu privire la creşterea taxelor de şcolarizare la toate facultăţile instituţiei de învăţământ superior, cele mai mari creşteri înregistrându-se la Medicină Generală, de la 6.000 la 7.500 de lei.

Există însă o serie de scenarii în legătură cu ceea ce se va întâmpla mai departe în cazul în care universitatea va pierde şi actul va rămâne suspendat până la pronunţarea în procesul intentat UMF de către Liga Studenţilor „Universităţii Alexandru Iona Cuza“ din Iaşi. La momentul actual există, raportat la nivelul lunii ianuarie a anului 2017, cele mai recente cifre existente în rapoartele Uniunii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România (UEFISCDI), UMF avea aproximativ 2.600 de studenţi români înmatriculaţi pe locurile cu taxă. Asta ar însemna, în cazul în care universitatea va pierde procesul, că va pierde şi o importantă sumă de bani obţinută din aceste taxe, peste 3,5 milioane de lei.

Citeste si: Tribunalul Iaşi a suspendat hotărârea UMF de creştere a taxelor

Acest lucru nu va afecta direct decât planificarea cheltuielilor pe care le va face universitatea fiindcă din taxa de studiu mai este de încasat ultima tranşă, în valoare de 30% din sumă, care trebuie plătită până la finalul lunii mai. Dacă universitatea va câştiga procesul, lucrurile se vor desfăşura în continuare în aceleaşi condiţii, iar studenţii de la taxă îşi vor plăti la timp ultima rată. Însă dacă universitatea va pierde, atunci, ultima tranşă plătită din taxă va fi ajustată pentru valorile de dinaintea creşterilor. Problema apare cu studenţii care au fost în primul semestru la taxă şi au plătit, spre exemplu, la Medicină Generală, 3.750 de lei. Lor, UMF trebuie să le returneze 750 de lei.

O altă problemă o constituie studenţii care s-au folosit de parteneriatul dintre BRD şi UMF pentru a contracta un credit în vederea finanţării studiilor pe anul în curs, ce urmează să fie plătit atunci când vor fi rezidenţi. Cum creditul a fost realizat pentru cel puţin 7.500 de lei, chiar dacă aceştia vor primi înapoi diferenţa de bani de la UMF, cel mai probabil nu o vor putea returna la bancă pentru a recalcula dobânda şi ratele. Următorul termen al procesului este la finalul lunii martie. 

Comentarii