Scene violente într-un centru de plasament, filmate şi postate pe internet

joi, 07 octombrie 2021, 01:58
4 MIN
 Scene violente într-un centru de plasament, filmate şi postate pe internet

O fată de 14 ani este bătută cu pumnii şi picioarele de o colegă de aceeaşi vârstă. Ce măsuri a luat DGASPC Iaşi

Un filmuleţ şocant de mai multe minute, în care o tânără dintr-un centru de plasament din Paşcani era bătută cu picioarele şi trasă cu sălbăticie de păr a ajuns în cursul serii de marţi în spaţiul online, pe unul dintre grupurile de discuţie destinate locuitorilor din oraş. Potrivit imaginilor, vreme de mai multe minute, o tânără a fost trasă de păr, bătută cu picioarele, cu pumnii şi cu palmele în timp ce alte fete din centru filmau incidentul. Pe înregistrarea video se poate auzi cum tânăra bătută cu sălbăticie le imploră pe colegele sale să se oprească, dar fără niciun rezultat.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Iaşi (DGASPC Iaşi) ştiau deja de incident înainte a ajunge filmarea în spaţiul public, bătaia petrecându-se săptămâna trecută. De asemenea, primele măsuri au fost luate în acest sens, însă este nevoie de mai mult timp de analiză, cazul fiind unul complicat.

Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii DGASPC, incidentul s-a întâmplat săptămâna trecută într-un centru de servicii sociale de pe raza municipiului Paşcani. Au fost implicate trei fete în acel incident, victima este o fată de 14 ani, iar agresoarele au 14, respectiv 16 ani. "Am constatat că întreg incidentul, în urma anchetei realizate, s-a întâmplat după ora 21.00, când la serviciu era o doamnă supraveghetor. Din cele pe care le-am aflat, incidentul ar fi pornit de la o neînţelegere din cauza unui băiat. În camera în care s-a petrecut incidentul mai erau prezente şi alte fete, care au filmat întreg incidentul", explică Tiberiu Bantaş, purtător de cuvând al DGASPC Iaşi.

Una dintre agresoare este cunoscută pentru accesele de furie

Fata agresată nu locuia în camera respectivă, însă reprezentanţii DGASPC nu îşi explică exact cum a ajuns în camera agresoarelor. "Probabil s-au adunat fetele să discute, iar de aici a pornit un conflict spontan. Una dintre agresoare este cunoscută pentru faptul că are un comportament deviant, din acest motiv a şi fost dusă în măsură de protecţie. Ea provine dintr-o familie dezbinată, cu probleme. Tatăl acesteia este plecat la muncă în străinătate şi din câte ştim nu prea ţine legătura cu mama fetei. Tânăra a mai avut tentative de fugă din centru, plecare fără permisiune sau nerevenirea din învoire şi a avut internări şi la Socola de câteva ori", explică Tiberiu Bantaş.

Tânăra care a început bătaia, după cum se poate observa în imaginile video, ar avea, potrivit reprezentanţilor DGASPC Iaşi, un comportament deviant şi în mediul şcolar, având mai multe reclamaţii din partea cadrelor didactice de la şcoala unde învaţă, cu accese de furie inclusiv la întâlnirile cu psihologul care a încercat să o consilieze pe tânără. "Noi încercăm să facem tot posibilul să rezolvăm această problemă în interesul copilului. Face şedinţe de consiliere. Au fost mai multe încercări în acest sens, dar, în unul dintre referatele făcute de către specialiştii din centru, s-a încercat să se discute cu acea tânără după incident la câteva zile şi aceasta s-a enervat şi a distrus o parte dintre bunurile din încăperea respectivă, fata având probleme cu controlul furiei", explică Tiberiu Bantaş.

Prin urmare, intervenţia în cazul incidentului presupune un plan pe o perioadă mai lungă. Mai exact, potrivit reprezentanţilor DGASPC, inclusiv în cursul zilei de ieri, 6 octombrie, a fost programată o întâlnire la care au fost invitaţi reprezentanţi ai unor ONG-uri, specialişti ai centrului, dar şi reprezentanţi ai Poliţiei, ai Parchetului şi ai şcolii unde tânăra violentă învaţă.

Pe lângă participanţii la întâlnirea de ieri, reprezentanţii centrului au contactat şi Institutul de Sănătate Mintală, însă deocamdată nu au putut interveni din cauza carantinei impuse în cadrul instituţiei. Tânăra va merge însă în perioada umătoare, potrivit asigurărilor din partea DGASPC Iaşi, pentru o evaluare şi, eventual, stabilirea unui diagnostic şi un tratament. De asemenea, se ia în considerare schimbarea formei de învăţământ, de la învăţământ de masă la unul special, agresoarea de 14 ani fiind în clasa a VI-a.

Comentarii