De Sănătate

Punem punctul pe știi

Schimbări importante pentru toate categoriile de asiguraţi la casele de sănătate

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

sâmbătă, 24 martie 2018, 02:50
3 MIN
 Schimbări importante pentru toate categoriile de asiguraţi la casele de sănătate

Contractul-cadru pe anul 2018, actul care reglementează condiţiile acordării îngrijirii medicale, a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern vineri, 23 martie, şi urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie. În comparaţie cu Contractul-cadru din 2017, noul contract cuprinde o serie de noutăţi pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi le-a explicat într-un comunicat de presă. 

Potrivit acestuia, din aprilie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor, va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat. De la 1 iulie 2018, inclusiv  investigaţiile paraclinice recomandate de medici aflaţi în contract cu CNAS vor putea fi efectuate la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Potrivit CJAS, pachetele de servicii medicale – minimal şi de bază – se reorganizează. Astfel, în pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii oferite de medicul de familie: eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. În plus, în noul contract se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil. În ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice se introduc serviciile medicale în scop diagnostic – caz. „Tot în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, medicii care au obţinut competenţă/atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificaţi de Ministerul Sănătăţii, şi care lucrează exclusiv în această activitate, vor putea încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru acordarea de astfel de îngrijiri în ambulatoriu. Se pot acorda până la patru consultaţii pe trimestru/asigurat pentru îngrijiri paliative“, se arată în comunicatul citat. Contractul-cadru pentru 2018 prevede şi faptul că programul de activitate de la cabinetul medicului de familie, de 35 de ore pe săptămână, se asigură în minim 5 zile pe săptămână.

Programul de activitate pentru medicii dentişti cu integrare clinică a fost stabilit la 3 ore şi 30 de minute pe zi. De asemenea, potrivit noului contract, pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în Programul naţional de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă. „Au fost revizuite sancţiunile aplicabile furnizorilor, în sensul diminuării/extinderii gradualităţii, pentru o mai bună corelare cu gravitatea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Totuşi, s-au introdus şi sancţiuni noi. Astfel, spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţi clinice, inclusiv celor de medicină fizică şi de reabilitare“, au mai notat reprezentanţii CJAS. Prin noul Contract-cadru se introduc tarife unitare pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat, iar pentru furnizorii de servicii de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu se introduce valoarea de contract. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii