SCRISOARE tulburătoare: Iașul nu este periferia jerpelită a Europei moderne

sâmbătă, 04 mai 2019, 14:47
3 MIN
 SCRISOARE tulburătoare: Iașul nu este periferia jerpelită a Europei moderne

Pe 7 aprilie 2019, cotidianul Corriere della Sera, sub semnătura jurnalistului  Francesco Battistini, publica articolul (texte, fotografii) “Sindromul Italia, în clinica badantelor noastre”, care pune în dezbatere sensibila realitate legată de activitatea și viața badantelor românce, exemplificând în acest caz Clinica de la Socola-Iași, unde apelează pentru tratament unele dintre aceste femei. Dincolo de expunerea acestei triste realități, materialul publicat aduce grave atingeri de imagine la adresa României și denotă o lipsă de informare care alimentează continue prejudecăți, materialul provocând o reacție negativă din partea comunității românești din Peninsulă. O scrisoarea deschisă impresinantă a fost publicată de Ingrid Beatrice Coman, scriitoare română de limbă italiană.

Redăm câteva fragmente din scrisoare:

"(…) În primul rând, dumneavoastră nu ați sosit “în regiunea cea mai săracă din UE”, călare pe un măgar, ci cu un avion în toată regula, aterizat pe unul dintre aeroporturile cele mai vechi din România, recent restructurat și mărit, care doar în luna martie, când Dumneavoastră călătoreați, a înregistrat peste 95 de mii de pasageri. Aici operează patru companii aeriene care acoperă 23 de destinații, dintre care 20 internaționale. Din Iași se poate lua un avion direct către Paris, Barcelona, Londra, Torino, Milano (Bergamo), Venezia, Catania, Bologna, Bruxelles și alte destinații în lume.

Locul pe care îl ilustrați prin intermediul câtorva fotografii a unor zdrențe puse pe sârmă la uscat în cine știe ce capăt de țară este unul dintre orașele cu care România se mândrește, unde cultura întâlnește spiritualitatea, gardian de suflet al unor minunate monumente și tradiții, al unor castele aparținute unor domnitori români, îmbibate de istorie, adevărate capodopere de arhitectură.

“Iașul celor șapte coline”, tocmai precum Roma, nu este periferia jerpelită a Europei moderne, cum sugerați Dumneavoastră cu imagini eronate. Iași este un oraș elegant și grațios, ospitalier și generos. De la natură la arhitectură, locul acesta îți rămâne în suflet. Capitala Moldovei și, în două momente cruciale ale istoriei, și a României, orașul acesta a dat patrimoniului național și internațional inestimabile valori materiale și spirituale și a scris glorioase pagini de istorie a României, care vor rămâne pentru totdeauna în conștiința poporului român. Important centru universitar, numără peste 60.000 de studenți în fiecare an în cele 5 universități de stat și 3 private.

Dumneavoastră vorbiți de “Iașul celor 100 de biserici”. Mă întreb dacă ați avut ocazia și timpul să vizitați măcar una. Luați-vă timp și aveți răbdare, pentru că nu numai veți găsi cele 100 de biserici promise, de la catedrală (Mitropolia) până la cea mai dulce bisericuță de cartier, fiecare dintre ele plină de istorie și rugăciune, ci orașul însăși este înconjurat de vreo treizeci de mănăstiri unice prin frumusețe și memorie istorică și spirituală, unele dintre ele construite de domnitori și voievozi care au făcut istoria și au construit lumea așa cum o cunoaștem astăzi. Doar ca să dau un exemplu, biserica “Trei Ierarhi” este patrimoniu UNESCO, împreună cu o mulțime de alte biserici și mănăstiri din întreaga Moldovă", se precizează în scrisoare.

Aflați amănunte de pe gazetaromaneasca.com.

Comentarii