Se dorește întoarcerea rugbiului la Iași

marți, 30 martie 2021, 01:43
3 MIN
 Se dorește întoarcerea rugbiului la Iași

 

Conform unui proiect care așteaptă răspuns de la Primărie și CJ, se prevede reînscrierea echipei ieșene în DNS, iar în aproximativ 5-6 ani, revenirea în Superligă

Un document primit pe  e-mail în week-end  anunță că Asociația Județeană de Rugby Iași și Clubul Sportiv Politehnica au propus celor care dețin pâinea și cuțitul orașului și județului, un proiect prin care se urmărește renașterea rugbiului ieșean ”decapitat” în 2017. Concret,prin acest proiect semnat de șefii acestor entități, Corneliu Ghenea și Vasile Manole, se dorește ca echipa de rugby să participe din toamnă în DNS (Divizia Națională de Seniori), iar într-un interval temporal de 3-4 ani să promoveze ulterior în Superligă, acolo unde juca în 2019, când a fost desființată. Parafrazând un cuplet al nemuritorului Constantin Tănase întrebările care se pun sunt ”ai de unde, ai cu cine, ai cu ce”?

”De unde”, aproape nu se pune problema. Echipa aceea din Superligă a fost sugrumată, dar nu și activitatea rugbistică în oraș. Iar antrenorii buni ai Iașului activează și acum în urbe, fie la echipele de copii și juniori, fie în varianta olimpică, ”Seven”. ”Cu cine”? Ne răspund inițiatorii proiectului chiar în docunent. ” De-a lungul timpului, zeci de jucători legitimați la echipa orașului au făcut parte din echipele reprezentative ale țării. Din păcate, in ultimii ani, formația locală a pierdut contactul cu elita rugbiului românesc din cauza lipsurilor de natura financiară, nu și umană. Tocmai din acest motiv, cei mai importanți sportivi crescuți la echipele de juniori din Iași, CSȘUnirea si CS Politehnica, au ales să-și continue activitatea la alte grupări din tara si străinătate, iar acum sunt jucători de baza ai echipei naționale”. Este suficient ca. dintre cei care au luat calea bejaniei în perioada recentă, doar două nume, Tudor Butnaru și Daniel Plai, componenți ai lotului național, dar lista poate continua,

Întrebarea cu schepsis este ”cu ce”, care are în componență o parte din întrebarea ”cu cine”  și se leagă, evident, de partea financiară. Proiectul, definit ca ”financiar” încearcă să răspundă la aceasta. CS Politehnica anunță că  ”poate asigura din fonduri proprii calendarul competițional (cazare si masa in deplasări, transport, barem de arbitraj, asigurări medicale) -aproximativ un milion de lei pe an” . Evident că, pentru demararea proiectului, e nevoie de ” fonduri suplimentare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de echipament, cazarea si masa sportivilor in Iași, cantonamente, drepturi bănești sportivi pentru un lot de minim 40 sportivi”.

Pentru primii doi ani, de participare în DNS, autorii proiectului calculează ca au nevoie anual de 2.101.404 lei. Pentru a ataca promovarea în Superligă, în următorul ciclu bienal se estimează cam 5 milioane lei/an. În fine, dacă se dorește calificările în finalele Superligii și Cupei României, necesarul atinge 7 milioane. ”În toată această  perioadă, grație colaborării cu un partener ca dumneavoastră,suntem convinși că vom reuși să atragem și alți parteneri locali și național icare sa contribuie la bugetul de cheltuieli. Cu speranța ca Iașul va redeveni un reper pe harta rugbiului românesc si ca planurile noastre vor deveni realitate, vă propunem să rămâneți alături de echipa de rugby CS Politehnica Iași”,se spune în încheiere.

Un astfel de proiect de renaștere a unui sport existent la Iași de aproape șapte decenii,nu trebuie decât să bucure. Însă problema cu resursele financiare, rămâne și nu se poate vorbi de niciun pas înainte până când Primăria și CJ vor da un răspuns acestui proiect, știute fiind antecedentele și chiar unele aspecte cotidiene din sportul ieșean. De aceea, promitem că vom reveni curând la acest subiect.

 

 

Comentarii