Se feresc constructorii de monumentele istorice din Iaşi?

marți, 30 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Se feresc constructorii de monumentele istorice din Iaşi?

Contractele finanţate din fonduri europene pentru restaurarea Muzeului „Nicolae Gane“ şi refuncţionalizarea fostei Chesturi nu au fost atribuite după două runde de licitaţii.

Nici a doua licitaţie pentru încredinţarea contractului de restaurare a Casei Gane nu a avut sorţi de izbândă: procedura s-a încheiat pe 22 aprilie, la expirarea termenului de depunere a ofertelor, pentru că nu a fost înregistrată niciuna. La prima tentativă au fost solicitate clarificări din partea unor firma interesate, în vreme ce a doua a avut o clarificare din oficiu.

E de aşteptat ca autoritatea contractantă, Consiliul Judeţean, să relanseze procedura la scurt timp, aşa cum a făcut şi după primul eşec sau să revizuiască devizul de lucrări.

Suma pusă la bătaie este de 3,48 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, în baza un contractului semnat în ultimele zile ale anului trecut cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. Lucrările pentru restaurarea clădirii monument istoric sunt preconizate să dureze 36 de luni.

Urmează să fie refăcute zidurile clădirii, şarpanta, sistemul de preluare şi evacuare a apelor pluviale şi trotuarele şi va fi achiziţionat mobilier nou pentru exponate. Clădirea îşi va păstra funcţiunea sa culturală, finanţarea asigurând şi reintroducerea muzeului în circuitul turistic.

Declarată muzeu în 1993, Casa Memorială „Nicolae Gane“ este în conservare din 2006, când a fost închisă din cauza structurii de rezistenţă serios afectate.

Nu doar acest monument istoric este ocolit de constructori, ci şi imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, cel din spatele Stării Civile, restaurat deja în mare parte. Contractul de achiziţie pu­blică de servicii de proiectare şi execuţie lucrări, inclusiv asistenţă tehnică din partea proiectantului, se află la a treia încercare de atribuire.

Precedenta procedură, anulată pe 18 aprilie, a înregistrat oferte „neconforme“. La fel ca şi Casa Gane, proiectul este finanţat în cadrul Axei prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1. Valoarea totală estimată a contractului de achiziţie publică este de 2,75 milioane de lei fără TVA.

Dacă această a treia încercare de atribuire a contractului – lansată pe 25 aprilie, cu termen de depunere a ofertelor 22 mai – va avea succes, câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 15 luni (3 pentru proiectare şi 12 pentru execuţie) să finalizeze lucrările. Garanţia acestora este de cinci ani.

Comentarii