Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se încearcă resuscitarea atletismului

GALERIE
bereznowska
  • bereznowska
- +

 

La Timişoara vor avea loc Campionatele Europene de alergare 24 de ore, iar Campionatele Internaţionale de atletism outdoor vor fi remodelate după sistemul Grand Prix

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea, a declarat, ieri într-o conferinţă de presă, că ''următoarele 30-40 de zile reprezintă un examen major de organizare" pentru forul naţional, în perspectiva cele două mari competiţii care vor avea loc în ţara noastră - Campionatul European de 24 de Ore Alergare (26-27 mai, la Timişoara) şi Campionatele Internaţionale ale României (2-3 iunie, la Cluj). Găzduită pentru prima oară de România, competiţia de la Timişoara va reuni la startul ultramaratonului 180 de atleţi din 30 de ţări, un record de participare, în pofida unei selecţii foarte riguroase pentru o asemenea probă de rezistenţă, după cum a precizat Diana Amza, preşedintele Comitetului de organizare.  România va fi reprezentată de şase atleţi (Florin Ioniţă, Răzvan Farkas, David Iancu, Bogdan Ofiţeru, Mihai Pantiş şi Claudiu Gorgan) şi trei atlete (Mara Guler, Floricica Neacşu şi Ana-Maria Roşioară) – toţi din Timişoara - care au obţinut acest drept în urma unor concursuri prin care şi-au demonstrat competitivitatea la acest nivel înalt. Au fost confirmate listele de concurs care cuprind reprezentanţi din 30 de ţări: Germania, Bosnia-Herţegovina, Irlanda, Cehia, Grecia, Finlanda, Austria, Norvegia, Ungaria, Suedia, Ucraina, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Italia, Franţa, Spania, Olanda, Croaţia, Macedonia, Estonia, Turcia, Slovenia, Belgia, Letonia, Serbia şi România. La competiţia de la Timişoara şi-au făcut anunţată participarea ultramaratonişti de top, printre care şi deţinătoarea recordului în proba feminină, poloneza Patrycja Bereznowska, cu aproape 260 de km alergaţi în 24 de ore.
''Această experienţă inedită pentru noi, cu un un specific aparte, a adăugat preşedintele FRA, ne-a determinat să facem propunerea organizării unor concursuri similare şi la nivelul Balcanilor''.
Clujul va fi la începutul lunii iunie gazda celei de-a 63-a ediţii a Campionatelor Internaţionale ale României, o ediţie care îşi propune să deschidă drumul Grand Prix-urilor de atletism în România. “În acest scop, FRA a stabilit un buget total de 100.000 de euro, între care numai premiile vor fi în total de 30.000 euro, practic la nivelul competiţiilor pe care vrem să le organizăm", a subliniat Augustin Iancu, secretarul general al FRA. Sportivii de pe podium vor fi răsplătiţi mai bine, după modelul concursurilor Grand Prix, în şase probe “Premium”:  lungime, triplu salt, la feminin, greutate, suliţă, 100 m, la masculin.
Totodată, vor fi acordate premii de performanţă, stabilite conform Tabelei Internaţionale de Punctaj.  "Încercăm să atragem cât mai mulţi sportivi străini, având premii foarte tentante la anumite probe. Noi ne dorim ca această competiţie să fie un fel de repetiţie pentru o competiţie de nivel european pe care să o accesăm la anul, să încercăm să o propunem Federaţiei Europene de Atletism. Este drumul către o competiţie care se numeşte Grand Prix Permit şi acolo trebuie să întrunim mai multe criterii", a declarat secretarul general al FRA, Augustin Iancu. 
Printre performerii români care şi-au confirmat participarea se numără triplusaltista Andreea Panţuroiu, campioană europeană de tineret, Alina Rotaru, campioană mondială universitară la lungime, Andrei Gag, vicecampion mondial indoor la aruncarea greutăţii în 2017, Bianca Răzor, cea mai bună atletă din Balcani în 2017, practic întregul lot naţional al României. Au fost trimise invitaţii, aşteptându-se confirmarea participării, pentru mai mult de  30 de sportivi străini.

Ca o premieră, impusă de cerinţa de a primi statutul de Grand Prix Permit din partea European Athletics, vor exista şi bilete de acces pe stadion, în valoare de 20 de lei pe reuniune şi 30 de lei, abonamentul pentru ambele reuniuni, copiii având reducere de 50%. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri