Se pregăteşte lansarea primelor licitaţii pentru Spitalul Regional Iaşi, cel mai avansat din ţară. Primăria mai donează un teren, lângă parcare

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Se pregăteşte lansarea primelor licitaţii pentru Spitalul Regional Iaşi, cel mai avansat din ţară. Primăria mai donează un teren, lângă parcare

Autorităţile centrale au intrat pe ultima sută de metri în lansarea primelor licitaţii în cazul Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. Conform calendarului asumat, procedurile ar urma să fie publicate săptămâna viitoare. Până atunci, luni, Consiliul Local (CL) va atribui un teren de 2.500 mp suplimentar faţă de suprafaţa pusă deja la dispoziţie pentru construirea SRU (12 hectare în Moara de Vânt). Terenul se află pe latura de sud-est a amplasamentului SRU, acolo unde va fi amenajată parcarea subterană care presupune o excavare la circa 9 metri adâncime.

„Din cauza retragerii mici faţă de limita de proprietate, soluţia de sprijinire a excavaţiei este una extrem de costisitoare (pereţi mulaţi sau piloţi şi sprijinire prin elemente metalice), pe o lungime de 175 m. Pentru a optimiza soluţia de sprijinire şi costurile, proiectantul propune folosirea terenului din imediata apropiere a laturii de sud-est pentru a adopta soluţia de excavaţie print aluz, ceea ce ar duce la o economie importantă de timp şi fonduri publice”, se arată într-o adresă trimisă la Primărie de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), autoritate centrală care gestionează proiectelor celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. ANDIS a solicitat terenul pentru o perioadă de 2 ani, începând cu toamna acestui an atunci când vor demara lucrările pregătitoare pentru SRU.

În context, amintim că primele două licitaţii aferente SRU ar urma să fie lansate pe 31 mai. Valoarea totală a acestora este estimată la aproape 80 milioane lei, fără TVA. În primul rând este vorba despre lucrări pregătitoare construirii efective a unităţii: organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor. Acest contract are o valoare de circa 30 milioane lei (fără TVA). Cea de-a doua procedură face referire la supravegherea lucrărilor de construcţii pe toate perioada de implementare a proiectului (48 de luni), iar contractul are o valoare de 45 milioane lei. 

Comentarii