Se reia bătălia pe cel mai scump contract de drumuri din judeţ

miercuri, 15 ianuarie 2020, 02:50
1 MIN
 Se reia bătălia pe cel mai scump contract de drumuri din judeţ

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis plângerea firmei ieşene Daroconstruct, a lui Giani Canschi, împotriva raportului de atribuire a contractului de modernizare a unui segment de cca 40,6 km din Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava. Consiliul Judeţean, care a lansat pentru a doua oară licitarea celor trei loturi ale Axei de pe teritoriul judeţului Iaşi, a atribuit toate cele trei contracte asocierii conduse de Alpenside SRL. Pe primele două loturi, respectiv de la Iaşi la Belceşti (DJ 282, DJ, 281D şi DJ 281B), lucrările au început deja, dar pe Lotul 3, Belceşti-Scobinţi-Lespezi, anunţul de atribuire a fost contestat.

CNSC a dispus anularea raportului pentru ultimul lot al Axei şi a obligat autoritatea contractantă, adică CJ, la „reevaluarea ofertei asocierii Alpenside SRL – WFA IMPEX SRL, cu întocmirea unui nou raport al procedurii pentru lotul 3, în termen de 15 zile de la data primirii prezentei, cu respectarea celor din motivare, a documentaţiei de atribuire şi a prevederilor legale în vigoare“.

Dintre cele trei tronsoane în care a fost împărţită Axa „ieşeană“, Lotul 3 este cel mai costistor, licitaţia începând de la valoarea de 96,1 milioane de lei. Amintim că finanţarea iniţială de 73 de milioane de euro (327 milioane de lei) pentru modernizarea celor 92 km de drum s-a dovedit neatractivă la prima licitaţie, astfel că suma a fost majorată cu 40 la sută, respectiv cu 30 de milioane de euro. La vremea respectivă, preşedintele CJ afirma că diferenţa de bani va fi decontată de Guvernul de la Bucureşti.

Odată preţul majorat, a plouat cu oferte, cele mai multe (trei) fiind pentru acest tronson 3 de 40,6 km. Pentru Loturile 1 şi 2, contractele au fost semnate în noiembrie trecut. Pentru fiecare segment de Axă, termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni. Daroconstruct a prins la Iaşi mai multe contracte de execuţie în ultimul an şi jumătate, cel mai mare fiind pachetul de lucrări pentru reabilitarea Spitalului de Copii „Sf. Maria“, 80 de milioane de lei. 

Comentarii