Se ridică prohibiţia, dar pescarii ieşeni tot nu ştiu dacă pot pescui pe Prut fără permis

marți, 02 iunie 2020, 01:59
4 MIN
 Se ridică prohibiţia, dar pescarii ieşeni tot nu ştiu dacă pot pescui pe Prut fără permis

Pescarii ieşeni s-au revoltat pe situaţia existentă cu privire la posibilitatea de a pescui pe apele publice din judeţ, după ce o serie de modificări legislative anul trecut au facilitat din condiţii.

Practic, în luna iunie a anului trecut, Curtea Constituţională a luat decizia de a declara neconstituţională ordonanţa de urgenţă nr. 85/2016 ce stabilea cadrul legal prin care apele publice au fost concesionate pe contracte cu o durată în medie de şapte ani către Asociaţiile Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv.

Până anul trecut, pentru a pescui, spre exemplu, pe râurile Siret, Prut sau Jijia, care străbat teritoriul judeţului, un pescar trebuie să se înscrie în AJVPS Iaşi şi să plătească o taxă anuală cu valoarea de peste 200 de lei. După decizia CCR de anul trecut s-a creat un vid legislativ: licitaţiile pentru concesionarea apelor publice au fost finalizate parţial, în baza OUG 85/2016, (în Iaşi spre exemplu contractele sunt valabile până în 2027), dar cadrul legal în baza cărora au fost semnate a fost decretat neconstituţional.

Din acest motiv, la o interpelare făcută de Ziarul de Iaşi către Poliţia de Frontieră în toamna anului trecut, aceştia au precizat că, pe râul Prut, spre exemplu, se putea pescui doar pe baza deţinerii unui permis de pescuit eliberat în mod gratuit (şi online) de către Asociaţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, fără a fi necesară dovedirea calităţii de membru al AJVPS.

Poliţia de Frontieră e fermă, dar invocă altă legislaţie

Înainte de accentuarea măsurilor de restricţie de circulaţie, pescarii care au profitat de vremea bună de la începutul lui martie şi au mers pe Prut s-au plâns de faptul că s-au întâlnit cu angajaţi ai Poliţiei de Frontieră care i-au luat la rost că nu aveau carnetul de membru al AJVPS. Cum nicio modificare legislativă nu a apărut din iunie până în prezent pe acest subiect, aceştia s-au adresat către conducerea Poliţiei de Frontieră, care a format un răspuns general transmis la mai mulţi dintre solicitanţi şi care nu face decât să încurce şi mai mult lucrurile. Cu atât mai mult cu cât prohibiţia începută pe 4 aprilie se încheie chiar astăzi, 2 iunie.

Poliţia de Frontieră a citat OUG 23/2008 care descrie practic definiţia pescuitului recreativ sau a celui sportiv ca fiind „pescuit efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement / performanţă, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, după caz“.

Ulterior, au precizat că Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură le-a transmis că pe Râul Prut, între localităţile Tabăra – Gorban, beneficiar pe o perioadă de 10 ani, între 2017 şi 2027 al contractului de utilizare a resurselor acvatice vii este AJVPS Iaşi şi a concluzionat că „în consecinţă sunteţi obligat să deţineţi un permis eliberat de AVPS Iaşi“.

Pescarii întrebaseră într-o petiţie adresată Poliţiei de Frontieră şi motivul pentru care aceştia avizau permisele prezentate de către ei, eliberate direct de către ANPA, pentru pescuitul în regiunea de frontieră, fapt prin care se presupunea, implicit, şi că au permisiunea în baza actului respectiv să pescuiască pe Prut.

„Avizul este unul prealabil neavând rolul de a oferi permisiunea de acces la resursele acvatice vii, ci de a aviza desfăşurarea unor activităţi în zona de frontieră, drept dovadă că pentru obţinerea acestui aviz, începând cu data de 05.07.2019, sunt necesare următoarele documente: carte sau buletin de identitate (copie) şi cerere de eliberare a avizului, documente ce nu au legătură cu activităţile reglementate prin OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura“, se precizează în răspunsul Poliţiei de Frontieră.

Pescarii ieşeni cer clarificări pe noua legislaţie

Mai mulţi pescari au făcut însă front comun şi au trimis o nouă petiţie adresată Poliţiei de Frontieră în care s-a specificat exact tot contextul legislativ, s-a făcut trimitere la decizia nr. 312/09.05.2019 prin care OUG 85/2019 a fost declarată neconstituţională, şi a fost solicitată comunicarea tuturor actelor normative existente în vigoare în care se specifică documentele ce trebuie prezentate de un pescar controlului efectuat de lucrătorii Poliţiei de Frontieră.

În petiţia respectivă, ieşenii critică şi activităţile AJVPS Iaşi, pe care îi acuză de faptul că, deşi au în concesiune de mai mulţi ani apele din zonă, nu au luat măsuri de amenajare a locurilor de pescuit sau de populare cu puiet.

„Nu se poate ca, în sine, contractele de concesiune să fie invalidate, dar noi să continuăm să plătim taxe la AJVPS ca să pescuim. Este o chestiune de principiu: nu au amenajat nimic, nu au populat, doar încasează banii de la pescari şi se ocupă de toate documentele şi îţi fac rost de avizele necesare“, a explicat unul dintre pescarii care a pornit petiţia.

„Ziarul de Iaşi“ a depus totodată o astfel de solicitare pentru clarificări atât la Poliţia de Frontieră, cât şi la Guvernul României, la ministerele de resort, fără însă a primi încă un răspuns.

Sursă foto: Dan Chiroșcă, grupul de Facebook – Un Râu de Poveste

Comentarii