Şedinţa CJ de ieri de la Bojdeucă, mai hâtră decât snoavele lui Ion Creangă

joi, 26 aprilie 2018, 01:50
3 MIN

Sub un soare arzător, consilierii s-au pierdut în discuţii prelungite. Partea bună e că, în sfârşit, pot să înceapă lucrările de reparaţii la drumurile din judeţ pline de gropi.

Pentru prima dată în istoria CJ, 33 de consilieri judeţeni s-au reunit în şedinţă în curtea Bojdeucii din Ţicău. Ion Creangă n-a prevăzut însă această vizită, altfel, cu siguranţă ar fi lăsat în urmă şi un umbrar. Prin urmare, consilierii au fost nevoiţi să parcurgă cu capul în soare cele 47 de proiecte înscrise pe ordinea de zi. Reuniunea a debutat cu reproşul lui Vasile Cotiugă, care a regăsit abia după trei luni două iniţiative depuse încă de la începutul anului, pentru că atât a întârziat un aviz de la Direcţia juridică. După 20 de minute de spicuiri din regulamentul Consiliului, timp în care a mai apărut un asemenea proiect vechi de un an, şedinţa propriu-zisă a început. Raluca Vartic a debutat în legislativul local, în locul colegului său de partid Liviu Brătescu, numit în Consiliul de Administraţie al TVR.

Apoi, proiectele au mers „ca unse“ până la cel care prezintă Situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie 2017 de către RA Aeroportul Iaşi, regie aflată în subordinea CJ. Liberalii au re­marcat „acest profit şi acest rezultat fi­nanciar foarte bun se datorează fostei conduceri a Consiliului de Administraţie şi a Aeroportului care a suferit o prigoană din partea CJ şi a oamenilor care se află acum la conducerea regiei“. Romeo Vatră a amintit de asemenea răspunsul oficial al conducerii Aeroportului la întrebarea adresată de el după „suspendarea“ mandatului fostului director, şi anume că întrebarea privind motivele „este irelevantă“.

Amintim că, marţi, instanţa a anulat prevederile hotărârii CA de la Aeroport prin care fostul director era „suspendat“. Cu 13 abţineri, consilierii au fost de acord ca Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“ să-l reprimească înapoi, ca manager interimar, pe Dan Doboş, după ce mandatul acestuia expirase cu trei zile în urmă. De ieri, Sorin Babliuc nu mai este director al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor. Consilierii au votat un proiect de hotărâre prin care Iogen Gînju, de la Direcţia Tehnică şi Investiţii, preia interimatul DJADP cel puţin până la finalizarea concursului de selecţiei pentru conducerea Direcţiei. Şi Ansamblul Folcloric al Judeţului Iaşi a „primit“ un nou director interimar, în persoana lui Andrei Abutoaiei.

Cotizaţia CJ ca membru fondator a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru a suscitat discuţii prelungite, pe motivul cererii de amânare a adoptării unei hotărâri în acest sens. Consilierii au aprobat apoi alocarea a 3,7 milioane de lei pentru cheltuielile neeligibile necesare modernizării celor 7 segmente de drumuri ju­deţene cu fonduri primite în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Locală II. Mult aşteptatul plan de lucrări de în­treţinere a dumurilor judeţene a trecut şi el, în finalul şedinţei. În total 12 milioane de lei vor fi cheltuite pentru reparaţiile curente, printre care şi Iaşi-Breazu-Horleşti-Bulbucani (26 km pe DJ 282). Până la finalul şedinţei, din 33 de consilieri prezenţi la început, mai rămăseseră 27. 

Comentarii