De Business

Punem punctul pe știi

Situaţie ciudată la o mare firmă de stat din Iaşi: cer ca actele să fie semnate doar la un notar anume!

marți, 14 noiembrie 2017, 08:00
3 MIN
 Situaţie ciudată la o mare firmă de stat din Iaşi: cer ca actele să fie semnate doar la un notar anume!

Reprezentanţii Fortus SA refuză să efectueze demersurile de dare în plată la un notar din Bucureşti agreat de acţionarul şi creditorul majoritar-AAAS şi cer ca documentele să fie autentificate la Bogdan Daniel Florea din Iaşi. Motivul oficial este că acesta cunoaşte în detaliu situaţia juridică a firmei.

 

Fortus încearcă să scape de datorii prin cedarea unor terenuri şi clădiri, însă darea în plată merge greoi, din cauze juridice. Conform unui Buletin al Procedurilor de Insolvenţă (BPI), publicat pe 25 octombrie a.c., procesul de dare în plată de la Fortus se loveşte de probleme grave. Transferul de active nu se poate face din cauza situaţiei juridice, terenurile şi clădirile nefiind intabulate separat dar şi a pretenţiilor reprezentanţilor Fortus, care au refuzat să semneze cererea de începere a procedurii de dare în plată la un notar din Bucureşti, agreat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, instituţia care doreşre să îşi recupereze datoriile de la societatea ieşeană, fiind creditorul principal.

Circul merge până acolo, unde, administratorul judiciar şi restul reprezentanţilor Fortus vor să semneze numai la un notar din Iaşi, unde au semnat darea în plată şi către Apavital, acţiune contestată în instanţă de creditorul principal. „(…)Înaintea realizării transferului de active, se impune luarea unor măsuri de modificare a cărţilor funciare în sensul alipirii şi dezmembrării corespunzătoare a terenului, stabilirii drumului de acces care să deservească toată platforma tot prin dezmembrare – operaţiuni ce se pot realiza tot prin sprijinul unui notar în baza lucrărilor topografului angajat de la Iaşi. (…) Asociatul coordinator a făcut cunoscut faptul că nu se agrează semnarea contractului în faţa unui notar din Bucureşti, ci în faţa unui notar de la Iaşi, care cunoaşte deosebit de bine situaţia cadastrală a debitorului”, se precizează în BPI. Reprezentanţii Fortus motivează această doleanţă printr-un exemplu, spunând că o simplă declaraţie de radiere a ipotecii, la Bucureşti nu a putut fi finalizată în două luni de zile, prin intermediul unui notar din capitală şi că, până la urmă, tot în Iaşi au rezolvat problema. Ba mai mult, aceştia precizează că doresc să semneze contractul la notarul Bogdan Daniel Florea “datorită complexităţii actelor cadastrale”, după cum argumentează Todor  Ignaţie, administratorul judiciar Fortus. Pe 20 octombrie, acesta a trimis o adresă către AAAS, prin care cere să i se comunice poziţia cu privire la preluarea angajaţilor debitoarei Fortus. „…respectiv numărul de salariaţi pe care îI are în vedere pentru desfăşurarea activităţii. Debitoarea are un număr de 378 de salariaţi. Au fost emise decizii de desfacere a constactelor individuale de muncă pentru un număr de 29 de persoane”, se mai precizează în document.

Reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi spune că aceste concedieri sunt făcute ilegale. “De ce 29? Pentru că la peste 30 de personae înseamnă conccedieri colective şi presupune salarii compensatorii. Cum s-au putut desface aceste contracte dacă nu există contract colectiv de muncă? Pe notificări se spune că s-au desfiinţat locurile de muncă ocupate de ei ca urmare a intrării în procedura de insolvenţă şi a încetării totale a activităţii în secţiile lor. Iar data încetării este 14.noiembrie 2017. Ce este aceasta?”, se întreabă Florin Rugină, în condiţiile în care, aceşti oameni nu au mai intrat pe secţii de ani. Conform raportului privind situaţia financiară a averii debitorului, publicată pe 23 octombrie a.c., în perioada 1 aprilie – 30 iunie, la Fortus s-au realizat încasări în valoare de 96.200 de lei şi a efectuat plăţi în valoare de 1,2 milioane de lei. Mai exact, în doar două luni de zile, s-au plătit comisioane bancare, servicii de telefonie, internet, consumabile, acumulator server, toate în condiţiile în care, la Fortus nu mai există electricitate de doi ani de zile. Pe lângă acestea, cele mai mari plăţi au fost către servicii pază (315.000 de lei),  salarii (879.200 de lei), administrator judiciat (renumeraţie : 107.194 lei). 

 

 

Comentarii