Noile măsuri luate de Mitropolie pentru a se adapta ordonanţelor militare

Slujbele, fără public şi numai în biserică. Amănunte despre cum se face spovedania

marți, 24 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Slujbele, fără public şi numai în biserică. Amănunte despre cum se face spovedania

În urma ordonanţelor militare prin care s-au stabilit noi restricţii, Arhiepiscopia Iaşilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a instituit o serie de restricţii în activitate, validate la nivel naţional de Patriarhie, în acord cu Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, toate slujbele liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective, dar fără participarea publicului, putând fi trimise online, acelaşi lucru putând fi realizat şi la mănăstiri, doar că acolo membrii comunităţii monahale pot participa în interiorul bisericii. 

Bisericile nu se vor închide pentru public integral, vor fi deschise şi se vor putea oficia botezuri şi cununii, dar cu participarea a maximum opt persoane. „Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

În această perioadă credincioşii sunt încurajaţi să ţină legătura telefonic cu preoţii din parohie şi în special cu duhovnicul lor, iar preoţii se pot deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie doar cu respectarea normelor de protecţie, inclusiv mască şi mănuşi sanitare. „Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane. Spovedania şi

împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

Comentarii