De Sănătate

Punem punctul pe știi

Socola este asaltată. Pericol: tot mai multe femei alcoolice la Iaşi. Cum explică medicii?

miercuri, 14 noiembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Socola este asaltată. Pericol: tot mai multe femei alcoolice la Iaşi. Cum explică medicii?

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi atrag atenţia asupra unui fenomen care începe să capete o amploare nebănuită: tot mai multe femei ajung la psihiatru din cauza consumului de alcool. Mai grav: numărul acestora este în creştere de la an la an. Dacă în anul 2015 au ajuns la spital 160 de femei în urma dependenţei de alcool, dintr-un total de 1.200 de persoane, în primele luni ale acestui an, numărul lor a ajuns la 250, totalul fiind de 1.517 persoane dependente, femei şi bărbaţi. În anul 2016, dintr-un total de 1.280 de dependenţi de alcool, 214 erau femei, iar în 2017, numărul de femei a fost de 263, dintr-un total de 1.500 de persoane. Medicii spun că, în cazul femeilor, dependenţa de alcool se instalează într-un timp mai scurt decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse să recurgă la alcool pe fondul anxietăţii şi depresiei. Iar statisticile arată şi un alt aspect, la fel de grav: după '90, femeile beau la fel ca bărbaţii.

„Noua generaţie de după ’90 dă peste cap calculele, şi arată că femeile au început să bea aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii. În rândul femeilor, dependenţa de alcool se instalează în scurt timp, iar problemele medicale se dezvoltă mai repede decât la bărbaţi, deoarece alcoolul se metabolizează mai greu în stomac, se concentrează mai bine în ţesuturile organismului, iar creierul este mai sensibil. De cele mai multe ori, femeile ajung să facă abuz de alcool din cauza singurătăţii. Statistic, cele care nu au copii şi care nu lucrează prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependenţă“, a explicat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru de la „Socola“.

Specialiştii mai spun că femeile devin atrase de băuturile alcoolice pentru că le asociază cu ideea de „libertate, atractivitate, independenţă“, iar consumatoarele de alcool au şi riscuri mai mari să fie abuzate de către parteneri. „Cei mai mulţi bărbaţi îşi părăsesc soţiile alcoolice, însă cele mai multe femei rămân împreună cu soţii lor alcoolici, deoarece aceştia sunt priviţi de societate ca fiind mai acceptabili“, a completat dr. Nester.

Creierul „se usucă“

De asemenea, pentru că problemele medicale apar mai repede la femei decât la bărbaţi, apar semne de malnutriţie, gastrită, ciroză hepatică, pancreatită, infertilitate, cancer de esofag şi stomac sau afecţiuni cardiace. Un alt aspect îngrijorător este semnalat de către medici în momentul efectuării unei tomografii computerizate care arată în cazul alcoolicilor o atrofiere a creierului, în special la nivelul lobilor frontali. Astfel, efectele pe care le resimte o persoană consumatoare de alcool sunt atât fizice, cât şi psihologice, şi afectează inclusiv pe cei din jurul dependenţilor. „Creierul devine astfel mai mic, «se usucă», ceea ce explică scăderea funcţiilor intelectuale. Dependentul de alcool manifestă o răceală emoţională, o alterare treptată a sentimentelor, oscilaţii în dispoziţie, cu schimbări bruşte de opinie, stări permanente de nervozitate, iritabilitate, insomnii, ceea ce îi deteriorează viaţa familială şi profesională“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

Românii, campioni mondiali la băutură

Într-un studiu realizat la nivel mondial în 195 de ţări, pe o durată de 26 de ani, în perioada 1990 – 2016, de cercetători de la Institutul de Evaluare a Sănătăţii (IHME), şi publicat în jurnalul medical The Lancet, ţara noastră era prima la consumul de alcool, românii consumând 8,2 unităţi de alcool pe zi.

O unitate de alcool reprezintă cantitatea de băutură care conţine nu mai mult de 10 grame de alcool pur, regăsită într-un pahar de vin de 125 ml, 330 de ml de bere sau un shot de tărie de 30 ml. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este recomandat ca bărbaţii să nu consume mai mult de două unităţi de alcool pe zi, sau cinci unităţi la o ocazie. În ceea ce priveşte femeile, OMS recomandă să nu depăşească o unitate de alcool pe zi, sau patru unităţi la o ocazie. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii