Judecătorii ieşeni au găsit şi o dimensiune economică a violenţei domestice

Soţul nu mai are voie să se apropie de soţie din cauză că a vrut să schimbe încuietoarea uşii

marți, 22 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Soţul nu mai are voie să se apropie de soţie din cauză că a vrut să schimbe încuietoarea uşii

Nu doar violenţa fizică poate duce la emiterea unui ordin de protecţie. Magistraţii Judecătoriei i-au interzis unui bărbat să se mai apropie de soţia sa ori de locul de muncă al acesteia. Judecătorii au aplicat definiţia legală a violenţei, care face referire şi la presiunile economice. Vasilica şi Lucian M. sunt căsătoriţi şi deţin în administrare un spaţiu comercial din Galata. Relaţiile dintre cei doi soţi fiind tensionate, s-au despărţit, cei trei copii rămânând în grija bărbatului.

Pe 23 mai, femeia a chemat poliţia, întrucât soţul a distrus sistemul de închidere a spaţiului comercial, încercând să-i schimbe încuietoarea. Poliţia a dispus emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, decizia finală urmând a aparţine judecătorilor. Conform legii, un ordin de protecţie se emite temporar, în situaţii de urgenţă provocate de existenţa unei forme de violenţă exercitată de unul dintre membrii familiei.

În plângerea sa, femeia a invocat agresiuni fizice şi verbale, dar din înregistrările video şi audio prezentate în instanţă nu a rezultat nicio dovadă în acest sens. În schimb, magistraţii au interpretat acţiunea bărbatului, de a schimba încuietoarea magazinului, ca un act de violenţă economică, de natură a o priva pe femeie de mijloacele economice de trai.

„Apărările pârâtului că a acţionat în numele proprietarului spaţiului în calitate de mandatar nu sunt primite, întrucât existenţa unui litigiu comercial între părţi legat de eliberarea spaţiului exclud posibilitatea vreunei părţi de a acţiona prin propria putere la evacuarea chiriaşului, aceasta fiind atributul justiţiei statului. Între părţi există un litigiu de natură comercială care nu a fost înaintat spre soluţionare vreunui organ jurisdicţional, reclamanta fiind somată de pârât să elibereze spaţiul, iar aceasta răspunzând printr-un refuz prin care îşi expune şi motivele. În aceste condiţii, instanţa apreciază că atitudinea pârâtului se circumscrie noţiunii de violenţă economică, iar în prezenta cauză se justifică emiterea unui ordin de protecţie”, au argumentat judecătorii, care au decis să-i interzică bărbatului să se mai apropie la mai puţin de 50 de metri de soţia sau ori de locul său de muncă, timp de şase luni. Sentinţa a fost atacată în apel de Lucian M., Tribunalul rămânând vineri în pronunţare. 

 

 

Comentarii