Spargere masivă la Altex: Smartphone-uri scumpe vândute la Iaşi cu sacul

marți, 08 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Spargere masivă la Altex: Smartphone-uri scumpe vândute la Iaşi cu sacul

O mică învăţare de minte aplicată de justiţie: ce a păţit patronul unei case de amanet care a cumpărat zeci de telefoane furate? Pentru cele 80 de telefoane de ultimă generaţie, administratorul acestei case de amanet din Iaşi a plătit 30.000 de lei. El a fost pedepsit deoarece ştia că bunurile erau furate. Cum au argumentat judecătorii acest lucru?

George Bogdan Paraschiv, un ieşean de 25 de ani, a primit o amendă penală de 22.000 de lei, în urma unei sentinţe pronunţată, recent, de Judecătoria Iaşi. Individul a fost găsit vinovat de tăinuire după ce a fost de acord să cumpere telefoane mobile de ultimă generaţie despre care ştia că erau furate. Telefoanele au ajuns apoi, de la Paraschiv, la casa de amanet a acestuia.

Acuzaţiile aduse lui Paraschiv se trag dintr-o faptă de furt comisă de trei indivizi, în februarie 2016, la Vaslui. Hoţii au spart magazinul Altex din localitate şi au furat nu mai puţin de 92 de telefoane mobile dintre cele mai scumpe. După câteva zile, Paraschiv a cerut casei de amanet pe care o deţinea un împrumut de 30.000 de lei, pentru a cumpăra o mare parte din telefoane. Tranzacţia a avut loc pe şoseaua de centură a Iaşului, acolo unde hoţii s-au întâlnit cu Paraschiv şi cu un angajat al casei de amanet a acestuia. Ulterior, celularele au fost depozitate fie în sediul firmei de amanet, fie la proprietatea lui Paraschiv.

Până ca autorităţile să intre pe fir, Paraschiv a vândut 67 de telefoane mobile, doar 13 fiind găsite la percheziţii şi restituite magazinului Altex. „Cunoaşterea de către inculpat a provenienţei ilicite a telefoanelor mobile resultă din diferite împrejurări de fapt, cum ar fi: clandestinitatea vânzării (deşi era administrator al unei case de amanet a vândut în mod clandestin bunurile, respectiv pe site de vânzări online fără documente fiscale), preţul exagerat de redus cu care este oferit spre vânzare, precum şi imposibilitatea evidentă ca făptuitorul să deţină in mod legal respectivul bun (nu avea acte de provenienţă)”, au precizat judecătorii ieşeni. 

Comentarii