Spitalul de Copii din Iaşi, teatru de război pentru oameni mari, cu Popa în frunte

miercuri, 30 octombrie 2019, 02:56
3 MIN
 Spitalul de Copii din Iaşi, teatru de război pentru oameni mari, cu Popa în frunte

Cum răspunde fostul manager Radu Terinte la acuzaţiile aduse de şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa?

Radu Terinte, fostul manager al Spitalului de Copii „Sf. Maria“, răspunde acuzaţiilor formulate de Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, în timpul conferinţei de presă de alaltăieri (CITEȘTE AICI). Acesta susţine că, în ultima perioadă, preşedintele CJ „împroaşcă cu noroi imaginea unui om, aruncând pe piaţă informaţii false, neverificate, dar profund tendenţioase“ referitor la activitatea sa ca manager. Zilele acestea, Popa s-a declarat nemulţumit că, la etajul III al spitalului, în luna aprilie a acestui an, ar fi fost schimbată complet tâmplăria exterioară, asta deşi în luna mai urma să fie semnat contractul de reabilitare. Fostul manager spune că, de fapt, la etajul III nu a fost schimbată nicio fereastră, schimbările la care face referire Maricel Popa fiind la etajul I, printr-o sponsorizare a fundaţiei „Ama, zâmbet de copil“, fundaţia fiind şi cea care a plătit direct furnizorul. Astfel, Terinte spune că era necesară schimbarea, deoarece condiţiile erau improprii pentru activitatea medicală, mai ales după ce compartimentul de Terapie Acută a fost transformat în Anestezie şi Terapie Intensivă.
 
„Anul acesta am schimbat doar două sau trei ferestre vechi, degradate, prin care ploua, la etajul I la Toxicologie şi un paravan vechi de metal ruginit, cu sticla spartă, la etajul IV, pentru că nu mai oferea nicio închidere în siguranţă şi nici nu se mai putea monta interfonul. Paturile respective au devenit paturi de ATI prin ordin de ministru, iar ferestrele respective nu erau perfect etanşe ca să corespundă cerinţelor de sector ATI“, a explicat dr. Terinte. De asemenea, un alt raţionament al fostului manager a fost că, iniţial, s-a discutat ca şantierul să se desfăşoare pe etaje, de sus în jos, şi nu pe tronsoane. „Logic, etajul I urma să intre în reabilitare în al patrulea an de şantier, conform calendarului, iar noi nu puteam să ţinem pacienţii în condiţii improprii încă cel puţin trei ani. Aşa se explică de ce nu am intervenit şi la etajul VII, unde sunt ferestre şi mai degradate, întrucât intrau în primul an de reabilitare. Ulterior semnării contractului cu constructorul, în iunie a fost schimbată strategia de şantier şi am fost anunţaţi că se va lucra pe jumătăţi de corp de spital, de sus până jos odată“, a completat fostul manager.
 
O altă acuză din partea preşedintelui CJ a fost că acum pa­tru ani la nivelul spitalului s-ar fi schimbat instalaţiile sanitare, însă la momentul decopertării s-a observat că, de fapt, nu a fost schimbat nimic. Terinte susţine că de fapt coloanele sanitare la care se face referire Popa au fost schimbate în anul 2007. „Eu am venit manager în iulie 2013 şi nu am schimbat nimic. Ce era să fac, să sparg pereţii spitalului să văd dacă sunt sau nu sunt schimbate coloanele cu şase ani înainte? Fiecare răspunde de ce face, mai devreme sau mai tarziu“, a mai precizat dr. Radu Terinte. 
Acesta a fost manager al Spitalului de Copii din vara anului 2013 până în iulie 2019, când a fost numit de către CJ, ec. Corneliu Mihai, manager al unui spital din Botoşani.

Comentarii