Spitalul mobil din Iași intră în faza autorizării. Cum va funcţiona?

joi, 13 august 2020, 01:59
3 MIN
 Spitalul mobil din Iași intră în faza autorizării. Cum va funcţiona?

În ţară funcţionează trei unităţi de campanie ale armatei şi încă două în Capitală. Niciun spital de izolare şi tratament nu a fost achiziţionat până acum din fondurile europene puse la dispoziţie în acest scop la expirarea stării de urgenţă.

Consilierii judeţeni se vor pronunţa astăzi asupra trecerii spitalului mobil instalat la Leţcani în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. În acest fel, spitalul condus de Carmen Dorobăţ îşi va dubla practic numărul de paturi, de la 300 la 550, dintre care peste o cincime sunt echipate pentru terepie intensivă. Unitatea de campanie, cea mai mare de acest fel din ţară achiziţionată de la izbucnirea pandemiei, va intra în faza autorizării de funcţionare, procedură care începe pe fondul creşterii accentuate a numărului de îmbolnăviri de Covid-19. „Cu siguranţă vom mai avea o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare pentru punerea în funcţiune a spitalului“, a anunţat şeful CJ.

Planul de management şi organigrama au fost depuse la Direcţia de Sănătate Publică pentru autorizarea spitalului mobil, a mai spus Maricel Popa. Unitatea medicală va funcţiona iniţial ca anexă externă a Spitalului de Boli Infecţioase, apoi va fi administrată împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean.

Preşedintele CJ nu a putut să dea detalii privind costurile de funcţionare, dar a spus că acestea vor fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

În privinţa organigramei, Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie şi coordonator al acţiunilor antiCovid-19 în spitalele subordonate CJ, afirma după semnarea contractului de achiziţie că va fi nevoie de aproximativ 200 de persoane pentru funcţionarea, în trei schimburi, a spitalului de campanie, la întreaga capacitate.

În ţară au mai fost deschise spitale modulare la Bucureşti – unul administrat de Primăria Capitalei ca unitate externă a Spitalului „Victor Babeş” (400 de paturi), unul realizat din donaţii la Spitalul Elias (38 de paturi) şi unul al armatei montat la Otopeni (14 paturi ATI) – şi la Constanţa, al armatei, achiziţionat de la Unifarm contra sumei de 11,5 milioane de lei (172 de paturi, dintre care 4 ATI). Acesta din urmă a trebuit să renunţe însă la corturi, care au fost înlocuite cu module, mai eficient de climatizat.

Dacă aceste unităţi duc lipsă de pacienţi, cel din Timişoara (60 de paturi, dintre care 4 ATI), alcătuit tot din corturi, era plin încă de la sfârşitul lunii trecute. Alte două spitale modulare, instalate în Bacău şi Braşov, cu aproximativ 50 de paturi fiecare, aşteaptă şi azi autorizaţiile de funcţionare, la două luni de la instalarea lor.

Niciun spital mobil nu a fost achiziţionat până acum din fondurile europene de 350 de milioane de lei, în cadrul apelului deschis pe 15 mai şi care se va închide pe 30 septembrie. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a derulat o procedură după modelul celei de la Iaşi. Unifarm a contestat termenul de primire a ofertelor, care a fost prelungit cu o săptămână. La începutul verii, aceeaşi companie a câştigat licitaţia, dar contractul încheiat pentru un spital cu 250 de paturi a fost reziliat pe 30 iuni, „în urma neîndeplini­rii clauzelor contractuale de către C.N. Unifarm S.A.”. Precizările au fost oferite de IGSU, la solicitarea ziarului nostru.

Comentarii