SRU pentru nepoţi. Spitalul Regional se va construi la sfântu-aşteaptă

Lucrările ar trebui să înceapă peste doi ani.

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 SRU pentru nepoţi. Spitalul Regional se va construi la sfântu-aşteaptă

Ministerul care coordonează programul de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) confirmă oficial: construcţia SRU va începe după anul 2021. Autoritatea centrală are şi o explicaţie: costurile mari au determinat realizarea proiectului în cadrul a două programări (2014 – 2020 şi 2021 – 2027). Banii care sunt prevăzuţi în actuala programare vor fi utilizaţi strict pentru pregătirea proiectului. 

Într-o adresă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Admininstraţiei Publice (MDRAP), publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, se arată că obiectivele din prima etapă de implementare vizează: întocmirea proiectelor tehnice şi verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală (model inovativ de organizare şi funcţionare SRU, conversia serviciilor etc.), a planurilor de tranziţie (inclusiv planul de training, curricula de training şi reabilitare, modernizare şi dotare centru de training), a caietelor de sarcini pentru execuţia lucrărilor de construire, precum şi sprijin tehnic pentru pregătirea aplicaţiilor de finanţare.

Ulterior, după 2021, va fi înaintată cererea de finanţare pentru lucrările de execuţie a SRU. Având în vedere schimbarea calendarului de implementare, inclusiv studiul de fezabilitate finalizat în decembrie 2018 va trebui revizuit. În actuala documentaţie se arată că spitalul trebuie construit în perioada 2019 – 2023. De precizat că autorităţile pot lansa licitaţia anterior anului 2021 sub clauza suspensivă (încheierea contractului de lucrări este condiţionată de încheierea contractului de finanţare europeană). „Etapa a doua, finanţată din POR 2021 – 2027 va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire şi operaţionalizarea celor 3 spitale regionale de urgenţă (Iaşi, Cluj şi Craiova, n.r.)”, se arată în adresa MDRAP, autoritate de management a POR (Programul Operaţional Regional). Costurile pentru construirea SRU Iaşi au fost estimate la aproape 400 milioane euro, fără TVA, la fel ca în cazul unităţilor din Cluj şi Craiova.

În actuala programare (2014 – 2020) sunt disponibile doar 300 milioane euro pentru toate cele trei spitale regionale. Din această sumă, doar jumătate este asigurată din fonduri europene, celelalte 150 milioane euro reprezentând contribuţia naţională. „Ministerul Sănătăţii şi-a exprimat solicitarea de a permite implementarea proiectelor privind spitalele regionale în două etape, astfel încât să fie posibilă obţinerea finanţării europene nerambursabile suplimentare, de aproximativ un miliard de euro, din ciclul de finanţare 2021 – 2027, necesară acoperirii deficitului de finanţare”, se mai arată în adresa MDRAP. Spitalul de la Iaşi este prevăzut cu 850 de paturi, va avea o suprafaţă de 120.000 mp şi va fi structurat pe cinci niveluri.

Comentarii