Starea copilului în Iaşi: multe mame minore; creşterea cazurilor de abuzuri sexuale

miercuri, 15 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Starea copilului în Iaşi: multe mame minore; creşterea cazurilor de abuzuri sexuale

Starea copilului în România în anul 2022: unul din doi copii e supus unei forme de abuz, 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE. 

Într-un raport publicat de Asociația Salvați Copii, copiii români sunt cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale din întreaga Uniune Europeană, 4 din 10 copii fiind afectați de izolare socială și educațională și lipsa condițiilor de trai decent. Județul Iași este unul dintre cele mai îngrijorătoare la nivel național în ceea ce priveşte numărul de mame minore.

Ce spun psihologii ieșeni despre efectele pe termen lung ale acestor forme de excluziune socială.

Psihologii ieșeni afirmă că un copil provenit din medii socio-economice sărace, prezintă numeroși factori de risc, atât în ceea ce privește incluziunea socială și educațională, copil fiind, cât și în ceea ce privește oportunitățile și reușitele lor la vârsta adultă.

„Este bine cunoscut aspectul prin care un copil provenit dintr-o familie fără posibilități financiare nu poate avea parte de același parcurs de dezvoltare precum un copil provenit dintr-o familie cu o situație economică mai bună, pentru că primul nu va avea acces la activități sportive sau culturale, nu va avea acces la excursii sau tabere de cultivare a unui talent sau de dezvoltare a unor abilitați și competente. Un alt risc al copiilor crescuți în sărăcie este neșcolarizarea, care de multe este cauzată de părinții care opresc parcursul educational al copilului pentru că este nevoie de el la treburile casnice sau pentru că la rândul lor nu au fost școlarizați și nu văd un avantaj în a avea o educație. Fără sprijin din partea comunității, acești copiii care cresc în medii defavorizate, prezintă un risc ridicat de a rămâne la vârsta adultă în același mediu și de a transmite sărăcia și următoarelor generații.”, a explicat Miruna Drobotă, psiholog.

Abuzul sexual față de copii a crescut în 10 ani cu de la 0,5% la 3,2%.

Studiul național lansat de Salvați Copiii România în 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută. Unii adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. Față de anul 2013, atunci când s-a realizat ultima analiză de acest fel, se constată o creștere semnificativă a procentului părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copilului lor.

Mamele minore românce, un sfert din cazurile din întreaga Uniunie Europenă

Psihologii mai explică că o altă categorie de risc este reprezentată de mamele minore, fete care rămân însărcinate încă din perioada liceului, unele chiar din timpul gimnaziului. „O mare parte sunt abandonate de partener, care de cele mai multe ori este tot un adolescent nepregătit de a-și asuma un asemenea rol și unele pierd chiar și sprijinul părinților, motiv pentru care multe dintre acestea renunță la studii pentru a putea avea grijă de copil sau ajung în punctul în care nu se pot descurca din punct de vedere financiar cu creșterea și educarea acestuia, dacă nu au sprijinul și ajutorul a unor persoane apropiate.”, a explicat aceasta.

Majoritatea copiilor spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% afirmă că niciodată nu se simt în siguranță acasă, din răspunsurile primite de la copii rezultă o incidență mult mai mare a aplicării pedepselor fizice, respectiv 46%, în comparație cu cea recunoscută de părinți, 28%, atât în ceea ce privește formele „ușoare”, cât și ceea ce privește formele severe. De asemenea, analiza pune în evidență faptul că 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des și foarte des.

 

 

Comentarii