Staţie de încărcare electrică la benzinăria MOL din Păcurari

marți, 26 februarie 2019, 02:49
2 MIN
 Staţie de încărcare electrică la benzinăria MOL din Păcurari

În municipiul Iaşi a fost pusă ieri în funcţiune o staţie de încărcare rapidă a vehiculelor electrice, parte a viitoarei reţele de unităţi care vor face legătura dintre Moldova şi Transilvania.

Proiectul aparţine E.ON şi este finanţat din fonduri europene. Noua staţie de încărcare electrică este la benzinăria MOL din Păcurari. Oficialii companiei au declarat ieri că alte patru staţii au mai fost puse în funcţiune, de către E.ON, în localităţile Târgu Frumos şi Cristeşti (judeţul Iaşi), respectiv Taşca (Neamţ) şi Adjud (Vrancea).

„Până în anul 2020, prin proiectul NEXT-E, în România vor fi instalate 40 de staţii de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON, iar 21 de către MOL România. Acestea vor fi integrate în viitoarea reţea paneuropeană de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă a vehiculelor electrice, care va include 252 de unităţi şi va traversa şase ţări din Europa Centrală şi de Est”, se arată într-un comunicat al companiei.

Până în luna martie, vor mai fi puse în funcţiune staţii la Piatra Neamţ şi Roman, precum şi în localitatea Şcheia (judeţul Suceava).

„Până la sfârşitul anului viitor, E.ON îşi propune să implementeze proiectul pe ruta Iaşi – Gheorghieni – Tg. Mureş, care va deveni astfel o «autostradă electrică» de care vor putea beneficia toţi posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul având asigurată infrastructura de încărcare pe întreg traseul. O altă «autostradă electrică», care va lega municipiul Iaşi de Bucureşti, se află în plină dezvoltare”, se mai precizeză în comunicat.

Directorul general al E.ON Energie România, prezent ieri la deschiderea staţiei din Păcurari, a subliniat că statisticile arată o creştere semnificativă de la an la an a numărului de autovehicule electrice vândute în ţară.

El a precizat că acest lucru este „extrem de îmbucurător” întrucât indică o orientare clară către unul dintre cele mai nepoluante şi sustenabile mijloace de transport.

„În acest context, se pune tot mai serios întrebarea dacă va reuşi infrastructura de încărcare să ţină pasul cu această tendinţă. Noi credem că este esenţial să venim în întâmpinarea dorinţelor şi a nevoilor posesorilor de autovehicule electrice şi nu numai, oferindu-le un acces facil la staţiile de încărcare”, a mai spus Dan Morari.

Staţiile vor fi integrate într-un sistem de monitorizare şi gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unităţi şi are posibilitatea de a rezolva de la distanţă eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor.

Comentarii