Cum se frânează pentru şpagă contractele publice

STENOGRAME: Iată cum funcționează regula mitei de 3% în contractele publice!

vineri, 18 octombrie 2019, 02:03
3 MIN
 STENOGRAME: Iată cum funcționează regula mitei de 3% în contractele publice!

Caz aparent minor, însă extrem de relevant pentru modul în care, în unele instituţii, sunte derulate contractele publice cu privaţii. Trei reprezentanţi ai Ocolului Silvic din Răducăneni au fost condamnaţi definitiv pentru şpagă după ce au cerut un procent de 3% din valoarea lucrării.

Trei angajaţi ai Ocolului Silvic Răducăneni au fost condamnaţi definitiv într-un dosar de corupţie. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Nicolae Balint, fost şef district în cadrul unităţii, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Vasile Baran, fostul şef Ocolului Silvic, a fost şi el condamnat la 2 ani de închisoare în timp ce inginerul Mihai Grigoraş a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Cei trei au comis faptele în perioada martie-aprilie 2012, atunci când au încercat să câştige bani nemunciţi din cadrul unui proiect finanţat din bani publici. La acea vreme, Direcţia Silvică încheiase un contract de servicii cu o firmă din Piatra Neamţ ce era reprezentată de Ciprian Şerban, în prezent deputat de Neamţ. Contractul viza refacerea pădurilor de pe raza Ocolului Silvic din Răducăneni şi a avut o valoare de 664.446 de lei.

În termen de 10 luni de la semnarea contracului, până la finele anului 2012, reprezentanţii firmei ar fi trebuit să realizeze plantări, cei trei condamnaţi fiind implicaţi în procesul de recepţie şi, implicit, în decontarea facturilor. La câteva săptămâni de la semnarea contractului, se arată în motivarea sentinţei judecătoreşti, Ciprian Şerban a mers la Răducăneni, unde s-a întâlnit cu Vasile Baran, Nicolae Balint şi cu inginerul Grigoraş. Cei doi şefi din Ocol au cerut viitorului parlamentar ca lucrarea să fie realizată cu muncitori din zonă, iar 4% din valoarea manoperei să le fie plătită lor pentru a nu întâmpina dificultăţi la recepţia lucrărilor. Reprezentanţii firmei au refuzat propunerea, iar după ce lucrările au început, au început să aibă probleme cu şefii Ocolului Silvic.

„La scurt timp, după începerea lucrărilor prevăzute în contract, au început să apară dificultăţile, la care face referire martorul denunţător, în sensul că, inculpatul Balint Nicolae controla muncitorii şi îi punea să refacă lucrările invocând diferite motive: săparea gropilor la dimensiunile optime pentru sădirea puieţilor de diferite esenţe, refacerea acestora dacă nu erau săpate corespunzător, întârziind astfel derularea contractului cu riscul de nu se achita sumele contractate“, au stabilit judecătorii.

Din acest motiv, în aprilie 2012, Ciprian Şerban ar fi reluat negocierile cu Baran şi Balint, preţul final stabilit fiind de 3% din totalul contractului, respectiv 19.933,40 lei. Şpaga s-a acordat după plata unor facturi, până în septembrie 2012, res­pectiv câte 3% din valoarea fiecărei tranşe decontate. De menţionat că procentul cerut de funcţionari se raporta la suma cu tot cu TVA.

În jur de 4.000 de lei au fost acordaţi în această modalitate, ultima şpagă, de 600 de lei, fiind descoperită de autorităţi când au efectuat flagrantul, ca urmare a unui denunţ realizat de către reprezentanţii firmei.

Până la flagrant, Ciprian Şerban a fost martor denunţător în acest caz, înregistrând video o convorbire pe care a avut-o cu Nicolae Balint şi care a fost folosită ca probă la proces.

Ciprian Şerban: Ăia trei la sută. Îs vreo şaizeci-şaptezeci milioane cât v-am dat până acum.
Nicolae Balint: Nu-s domnule.
C.Ş.: Cred că sunteţi cel mai câştigat din toţi.
N.B.: Da… Da…nu.. nu le-am luat. Trei la sută nu le-am luat din prima. Ştii?
C.Ş.: La prima factură aia de nouă sute nu v-am dat nimic. Da ştiu!
N.B.: Da…Da…
C.Ş.: După.
N.B.: Da.
(…)
N.B.: Da nu, domnule. Nu-mi pune şi cotele şi nu-mi pune şi ce n-am luat din prima… că primul miliard l-ai făcut fără mine.
C.Ş.: Doi ori trei şaizeci de mili­oane. Na! tot îs..o căruţă de bani. Eu câştig..
N.B.: Nu.. Nu ţine de… la banii ăştia.

Comentarii