Ştergerea datelor din telefonul furat i-a mai adus o condamnare

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Ştergerea datelor din telefonul furat i-a mai adus o condamnare

Un tâlhar a ajuns să fie condamnat de două ori pentru aceeaşi faptă. A smuls din mâinile unei tinere telefonul la care aceasta tocmai scria un mesaj, ceea ce i-a adus o primă condamnare. Ştergerea informaţiilor de pe telefon l-a adus din nou în faţa judecătorilor. Din fericire pentru el, i-a prins într-o zi bună şi va rămâne în libertate.

În seara zilei de 20 februarie 2021, B.V. ieşise să-şi plimbe cei doi câini. Pe când se deplasa pe aleea de sub pasajul Nicolina spre intersecţia cu aleea Rozelor şi scria un mesaj pe telefonul său, s-a intersectat cu Gavril Bujor, care venea din sens contrar. Acesta i-a smuls telefonul din mână şi a fugit. Tânăra a încercat să-l prindă din urmă, fără a reuşi. Şi-a securizat imediat conturile de gmail unde se făcea backup pentru datele din telefon şi şi-a schimbat toate parolele.

Tâlharul a fost prins după aproximativ două luni. Încercase să folosească telefonul, dar neştiind parola, accesase opţiunea de revenire la setările din fabrică. Procesul dusese la ştergerea tuturor datelor de pe telefon. Apoi, îi dăruise aparatul Huawei P20 Pro concubinei sale. Aceasta observase că telefonul nu era nou, având câteva zgârieturi şi fusese surprinsă că totuşi, nu conţinea niciun fel de date de la utilizatorul anterior, părând nefolosit. Bujor a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, fiind condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei.

După recuperarea telefonului, constatând că acesta nu mai conţine nimic din datele iniţiale, B.V. a făcut plângere împotriva lui Bujor, cerând şi daune morale de 4.000 de lei. Dosarul a fost preluat de DIICOT, care l-a trimis din nou în judecată, de această dată pentru alterarea integrităţii datelor informatice. Stabilirea vinovăţiei acestuia nu a reprezentat o problemă, mai ales că şi tâlharul şi-a recunoscut faptele.

Magistraţii Tribunalului au ţinut totuşi cont de vârsta de doar 27 de ani a acestuia, ca şi de faptul că Bujor avea în îngrijire trei copii şi o situaţie materială precară. A fost condamnat la doar 9 luni de închisoare. Prin contopirea celor două pedepse, a rezultat o condamnare finală la 2 ani şi 9 luni de închisoare. Şi executarea pedepsei rezultante a fost suspendată, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. 

Comentarii