Chiar dacă nu a fost inspirat în meciul de sâmbătă

Stoican are meritul esenţial al calificării CSM Poli în play-off

marți, 27 februarie 2018, 02:43
5 MIN
 Stoican are meritul esenţial al calificării CSM Poli în play-off

Un lot ale cărui nume grele, Cristea, Mihalache şi Frăsinescu, au ajuns spre apusul carierei, cu români lipsiţi de sonoritate (Cioinac, Sin, Bosoi, Bădic, ultimii doi alungaţi în prima fază, din Copou, vara trecută), cu tineri fără imaginea unui Moruţan, de pildă, cu străini aduşi din Republica Moldova (Rusu, Koşelev, Jo), din eşalonul secund al Emiratelor (Platini) sau din Norvegia (Qaka). O conducere criticată des, în special anul trecut, pentru amatorism. Un mariaj ciudat cu Fotbal Hebdo, care a stârnit multe controverse. Un buget mai mereu instabil. Un vestiar lipsit total de omogenitate. O tradiţie subţire, clubul născut în 2010 respirând din seva defunctei Politehnica. Cam acesta a fost tabloul existent la CSM Politehnica în sezonul regulat 2017-2018.

Totuşi, CSM a ajuns în play-off, performanţă care echivalează cu egalarea celei mai bune clasări a unei echipe ieşene de când se joacă fotbal în oraşul străbătut de Bahlui. Chiar dacă fotbalul nu este o ştiinţă exactă, o explicaţie trebuie să fie pentru această performanţă. Iar pe lângă regresul lui Dinamo, echipă care, dacă era condusă cu cap, nu avea cum să rateze play-off-ul, ori împiedicarea de final a FC Botoşani, revelaţia anului trecut, un argument vine şi din curtea proprie. Iar acesta nu poate fi altul decât Flavius Stoican.

Cu o carieră frumoasă, dar nu excepţională, de jucător, Stoican nu a rupt gura târgului ca antrenor, deşi a fost sprijinit de “Magul” Mircea Lucescu. La Dinamo nu a reuşit nimic, la echipele din ligile inferioare pe care le-a pregătit – la fel, de la Voluntari şi Zimbru a plecat repede, iar anul trecut a retrogradat Pandurii. Primit, firesc, cu rezerve în Copou, vara trecută, mai ales că s-a aşezat pe scaunul lui Eugen Neagoe, care nu pierduse în ultimele 15 meciuri, fostul fundaş a avut dramul de nebunie de a insufla, permanent, în subconştientul jucătorilor ideea că miracolele pot fi atinse. Fără a avea farmecul lui Ionuţ Popa sau flerul acestuia de a controla vestiarul, departe de rigurozitatea tactică a lui Cristiano Bergodi, împrumutând doar o parte din norocul lui Nicolo Napoli, Flavius Stoican a ştiut să creeze atmosfera necesară pentru a scoate tot ce e mai bun din jucătorii pe care i-a avut la dispoziţie. Nu a dezarmat la greu, a luptat până la final, a dus echipa pe locul VI şi a intrat astfel în galeria antrenorilor care au lăsat urme în Copou după 1989.

Firesc, Stoican mai are mult de lucru pentru a confirma. De exemplu, eşecul de sâmbătă, cu Viitorul, susţinut ca justeţe şi de aspectul partidei şi de statistică (6-7 la şuturi, 3-5 la încercări cadrate, 1-7 la cornere) îi poate fi imputat şi lui, chiar dacă s-a confirmat, dacă mai era nevoie, că Iaşul îşi pierde mult din forţă fără Cristea şi Mihalache. Lipsit de inspiraţie în ceea ce priveşte formula de start, nereuşind să tonifice echipa, dominată din start de o trupă crudă, fără capacitatea de a schimba cursul jocului (în actul secund, deşi era 0-1, Iaşul nu a tras decât o dată pe poartă, în minutul 90!), antrenorul a fost la fel de şters ca şi jucătorii. În ciuda acestei ultime impresii negative, dacă se trage linie la finalul sezonului regulat, Stoican merită să primească certificatul de naştere pentru meseria de antrenor. Chiar dacă petrecerea de “botez” a fost reuşită ca urmare a piedicii puse de Astra dinamoviştilor! (Ovidiu MINEA)

Clasamentul de pornire

Meciul de duminică seară, câştigat de FCSB în faţa echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, scor 2-0 (prin autogolul lui Viera şi reuşita lui Man) a configurat complet clasamentul de la care se porneşte în play-off, după ce ordinea stabilită încă de sâmbătă a făcut posibilă cunoaşterea programului acestei faze. În urma înjumătăţirii punctelor din sezonul regulat şi al rotunjirilor aferente, play-off-ul porneşte de la următorul clasament: 1. CFR – 30 p; 2. FCSB – 28 p; 3. Craiova – 26 p; 4. Astra – 22 p; 5. Viitorul – 22 p; 6. CSM Poli – 20 p. Singurele echipe care au obţinut punctaje pare la sfârşitul sezonului regulat sunt Astra şi Viitorul şi acest lucru le avantajează în cazul unor posibile egalităţi în final cu echipe care au beneficiat de rotunjiri. Situaţia nu este clară în cazul zonei play-out, deoarece meciul Concordia Chiajna – FC Voluntari, programat ieri, a fost amânat cu o zi din cauza terenului îngheţat.

Ultima oră: Meciul de la Botoşani s-a amânat

Federaţia Română de Fotbal a anunţat ieri că partida dintre FC Botoşani şi CSM Politehnica Iaşi, care trebuia să se dispute miercuri, de la ora 21:15, în sferturile de finală ale Cupei României, a fost amânată. Decizia a fost luată la solicitarea celor două echipe, ca urmare a faptului că prognozele meteo indicau la ora meciului că temperatura va fi sub -10 grade Celsius. Aseară, până la ora închiderii ediţiei, nu se anunţase când se va disputa derbiul moldav din Cupă.

 

 

CSM-catalog

 

Rusu (6) – a parat două şuturi periculoase, l-a blocat pe Hagi, care a scăpat singur în minutul 59.

Bosoi (5) – probleme majore ridicate atunci când Ianis Hagi acţiona în zona lui.

Frăsinescu (4,5) – depăşit uşor de Chiţu în câteva rânduri, inclusiv la gol.

Jagodinskis (4,5) – sub nivelul aşteptat.

Bădic (5,5) – cel mai sigur fundaş, a avut şi câteva urcări în atac.

Qaka (5,5) – câteva momente bune, s-a complicat în altele.

Cioinac (5,5) – probleme pe fază defensivă, a căutat golul în trei rânduri.

Platini (5) – sub nivelul ultimelor partide.

Jo (5) – s-a zbătut, fără efect.

Panţîru (5) – a excelat la capitolul dăruire, puţine realizări.

Cisse (4) – o nouă evoluţie modestă.

Kizito (4) – nu a adus nimic în plus.

Pedro (5) – a încercat să aducă un plus de claritate.

Gavrilă a intrat în minutul 87.

 

 

Comentarii