Subiect surpriză, la bacalaureat. Ce discutau ieri elevii şi părinţii la ieşirea din examen?

marți, 02 iulie 2019, 01:50
4 MIN
 Subiect surpriză, la bacalaureat. Ce discutau ieri elevii şi părinţii la ieşirea din examen?

Mulţi candidaţi ne-au declarat că nu se aşteptau să le dea poezia, şi mai ales simbolismul.

Absolvenţii de liceu au fost luaţi prin surprindere la proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului, cei mai mulţi dintre aceştia neaşteptându-se ca la partea de literatură să le „pice“ poezia.

Astfel, absolvenţii de profil „real“ au avut de realizat un eseu referitor la un text poetic aparţinând poeţilor George Bacovia sau Lucian Blaga, iar absolvenţii unui profil uman au avut de realizat un eseu care face referire la un text poetic semnat de Tudor Arghezi sau de Ion Barbu.

Majoritatea candidaţilor intervievaţi au susţinut că cele două simulări ale examenului de bacalaureat din acest an şcolar la Limba română au fost mai uşoare decât proba susţinută ieri.

Unde sunt 600 de elevi?

Peste 98% dintre absolvenţii de liceu înscrişi la examenul de bacalaureat la Iaşi au susţinut ieri prima probă scrisă. Astfel, dintre cei 4.937 de candidaţi înscrişi, au absentat doar 88. Cu toate acestea, numărul celor care ar fi putut să susţină examenul este mai mare.

Mai exact, la nivelul judeţului Iaşi s-au înscris la simularea bacalaureatului un număr de 5.588 de elevi, dintre aceştia fiind prezenţi 5.070. Practic, aproape 600 de elevi de liceu fie nu au promovat clasa, fie au de susţinut corigenţe. Absolvenţii de liceu mai au de susţinut încă două probe în afară de cea de ieri, cea obligatorie a profilului şi cea la alegere a profilului şi speciali­zării.

Totuşi, 52 de candidaţi de la nivelul judeţului Iaşi vor mai susţine astăzi, pe 2 iulie, o probă suplimentară specifică bacalaureatului francofon. Practic, aceşti candidaţi vor susţine probe la matematică sau geografie în limba franceză, urmând ca la finalul probelor să deţină diplomă de bacalaureat bilingvă.

Cei 52 de elevi provin de la Colegiul „Mihai Eminescu“ şi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“.

Licee diferite, atitudini diferite

Primii candidaţi care au părăsit sala de examen la Colegiul „Emil Racoviţă“ au fost cei de la „seral“ sau de la frecvenţă redusă. Sunt mulţumiţi de ceea ce au reuşit să scrie, deşi recunosc că nu au completat fiecare subiect.

„Nu, întrebaţi pe cineva care a mers zilnic la şcoală despre subiecte. Noi am scris ce am ştiut“, explică o candidată care a urmat studiile la frecvenţă redusă. Aceasta povesteşte că a îmbinat şcoala cu munca şi viaţa de familie, aşa că nu a reuşit să îşi dedice mai mult timp învăţatului. Totuşi, nici nu îşi doresc note foarte mari, ci doar suficient încât să promoveze.

După mai bine de două ore de la începerea examenului ies şi primii candidaţi de la studiile „la zi“. Cu toţii recunosc că la cele două simulări ale bacalaureatului a fost mai uşor decât la proba de ieri, însă consideră că nivelul de dificultate nu a fost foarte mare.

„La simulări am avut subiecte din proză, iar proza a fost mereu mai uşoară. Am fost cu toţii surprinşi că a picat poezia. Mai ales simbolismul. Ne aşteptam cel mult la ceva de Mihai Eminescu. Eu am ales să scriu despre poezia lui Bacovia şi zic că m-am descurcat, deşi nu m-am pregătit în mod deosebit“, explică o tânără, printre primele candidate ieşite din sală.

Pe măsură ce ora 12 se apropie, tot mai mulţi candidaţi părăsesc sălile de examen. Puţini pleacă acasă şi aleg să rămână la poarta liceului pentru a discuta subiectele.

Părinţii care îşi aşteaptă copiii ascultă de la distanţă şi-şi mai aruncă din când în când zâmbete sau priviri îngrijorate, în funcţie de ceea ce aud. Chiar dacă cei mai mulţi elevi de la „Racoviţă“ nu se aşteptau ca anul acesta să „pice“ poezia, sunt mulţumiţi de ceea ce au reuşit să scrie.

Dezamăgiri poetice

La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ pe chipul celor care au părăsit sala nu se citeşte însă la fel de multă fericire ca la „Racoviţă“. O parte dintre absolvenţi mărturisesc că nici măcar nu au învăţat poezia, şi au reuşit să scrie doar ce îşi mai aminteau de la orele de curs.

„Am văzut că la Evaluarea naţională a picat genul epic, iar la cele două simulări am avut proză. Am fost cu toţii convinşi că vom avea altă cerinţă“, explică o tânără. Dezamăgiri similare se aud din toate direcţiile în faţa Liceului „Cantemir“ şi foarte puţini dintre candidaţi sunt fericiţi de ceea ce au reuşit să scrie.

Speră însă ca următoarele probe să vină cu mai puţine surprize şi să îşi mărească mediile la celelalte probe scrise.

După probele de pe 3 şi 4 iulie, candidaţii examenului de bacalaureat vor afla primele rezultate pe data de 8 iulie, până la ora 12, urmând ca eventualele contestaţii să poată fi depuse în intervalul orar 12 – 16.

În perioada 9 – 12 iulie vor fi rezolvate aceste contestaţii, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Media minimă necesară pentru promovarea examenului de bacalaureat este 6.

Comentarii