Suplimentare record a celui mai mare proiect de insfrastructură rutieră din judeţ

30 de milioane de euro peste valoarea iniţială a Axei rutiere Iaşi-Suceava.

vineri, 02 august 2019, 01:50
1 MIN
 Suplimentare record a celui mai mare proiect de insfrastructură rutieră din judeţ

Conducerea CJ a anunţat ieri noul cuantum al fondurilor propuse pentru realizarea Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava. Amintim că licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Iaşi, pentru segmentul de pe teritoriul Iaşului, respectiv de CJ Suceava, pentru sectorul din judeţul vecin, au eşuat din lipsă de oferte. Pentru cei 92,2 km „ieşeni” se puseseră la bătaie 141,6 milioane de lei, iar pentru cei 75,7 km „suceveni”, 118,6 milioane de lei – în total 260,2 milioane. 

Devizul general prevăzut în septembrie 2017, la semnarea contractului de finanţare europeană, era de aproximativ 330 de milioane de lei, respectiv 73 de milioane de euro. Propunerea executivului CJ Iaşi, instituţie lider de proiect, este de 103 milioane de euro, respectiv 486,8 milioane de lei. „Majorarea este justificată, în principal, de modificarea preţurilor la materii prime şi materiale de construcţie, în special la bitum, în perioada 2016-2019, cu impact semnificativ asupra tuturor cheltuielilor din cadrul devizului”, precizează un comunicat al CJ. O premieră este plata în avans de care vor beneficia firmele care vor câştiga licitaţia pentru execuţia lucrărilor, adică 30 de procente din valoarea contractului. Consilierii vor trebui să se pronunţe luni asupra acestei consistente suplimentări de fonduri, despre care preşedintele CJ a afirmat că provine din fonduri guvernamentale.

Aşa cum am mai relatat, proiectul prevede reabilitatea a 170 de km de drum. Traseul trece prin 22 de comune şi oraşe, în judeţul Iaşi fiind străbătute comunele Rediu, Movileni, Gropniţa, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belceşti, Cepleniţa, Scobinţi, Lespezi şi Sireţel. 

Comentarii