Tabăra deputaţilor exultă după schimbarea de la vârful PSD Iaşi. Prefectul Cojocaru i-a luat locul senatorului Popa

miercuri, 17 mai 2023, 01:55
5 MIN
 Tabăra deputaţilor exultă după schimbarea de la vârful PSD Iaşi. Prefectul Cojocaru i-a luat locul senatorului Popa

Plecarea lui Maricel Popa din fruntea organizaţiei judeţene a PSD Iaşi a stârnit reacţii în lanţ în partid. În timp ce „tabăra” deputaţilor filialei a răsuflat uşurată, alţi lideri au interpretat schimbarea ca una firească, de „predare a ştafetei” către generaţia tânără: preşedintele interimar Bogdan Cojocaru, actual prefect, are 39 de ani.

În imaginea de mai sus: Bogdan Cojocaru și Maricel Popa

 Pe tot parcursul mandatului lui Popa au existat numeroase tensiuni în filială, cel mai important conflict fiind între grupul deputaţilor şi fostul preşedinte. Unul dintre contestatarii lui Popa a transmis ieri că va începe să plătească din nou cotizaţia la partid, va achita datoria „istorică” şi va face şi o donaţie. Interimatul lui Cojocaru va fi pe o perioadă de 3-4 luni, dar, din discuţiile informale pe care le-a avut ZDI ieri cu lideri ai filialei, el are cale liberă să devină preşedinte cu mandat „plin”, de 4 ani, la alegerile interne care se vor desfăşura cel târziu în luna septembrie. De altfel, numirea acestuia a fost salutată la unison de toţii liderii locali pe care ZDI i-a contactat.

„Plătesc toată datoria de 16.000 lei de la partid”

Deputatul Marius Ostaficiuc este unul dintre cei care l-au contestat vehement pe Popa. Contactat telefonic, parlamentarul spune că schimbarea din fruntea organizaţiei nu l-a luat prin surprindere, având în vedere numeroasele probleme din filială. „Eu nu mai plătesc cotizaţia la partid de mai mult timp, am spus că o voi plăti atunci când domnul Popa va fi schimbat. Zilele astea mă voi duce să plătesc toată datoria, de 16.000 lei şi voi face şi o donaţie”, a declarat Marius Ostaficiuc. El a adăugat că Bogdan Cojocaru este o soluţie bună pentru organizaţie şi şi-a exprimat speranţa că va aduce echilibrul de care are nevoie în acest moment filiala. Puncte de vedere similare au avut şi alţi doi deputaţi ai PSD Iaşi. „Este un moment foarte bun pentru organizaţia PSD Iaşi să arate într-un mod total diferit”, a comentat deputatul Silviu Macovei.

La rândul lui, deputatul Vasile Cîtea a spus că decizia l-a luat prin suprindere, dar a adăugat că Maricel Popa s-ar fi aşteptat să fie „executat” la o recentă întâlnire a PSD Iaşi, la care a participat şi Marcel Ciolacu, preşedinte la nivel naţional al partidului. Cîtea şi Popa au avut numeroase conflicte, unele chiar „fizice”, din cauza unui astfel de episod deputatul fiind suspendat din funcţia de secretar general al filialei. „Eu sper şi cred că va fi bine. Nu am nicio problemă să fac echipă cu Bogdan”, a mai spus Vasile Cîtea. Liderul organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Bogdan Balanişcu, l-a lăudat, într-un mesaj public, pe fostul preşedinte şi a ţinut să-l felicite pe „prietenul şi colegul Bogdan Cojocaru” pentru noua funcţie.

„Ştiu că avem obligaţia de a demonstra că tânăra generaţie uneşte mai departe partidul şi munceşte pentru a-l consolida, de aceea, în echipă, vom duce mai departe valorile social – democraţiei la Iaşi”, a spus Balanişcu. Nu în ultimul rând, preşedintele executiv al filialei Cristian Stanciu a subliniat şi el că schimbarea este una firească. „Consider că predarea de ştafetă care a avut loc astăzi este una normală şi naturală atât timp cât mandatul de preşedinte al domnului Popa s-a încheiat în luna aprilie, după 6 ani la conducerea PSD Iaşi. Bogdan Cojocaru, chiar dacă este mai tânăr, are experienţa politică şi administrativă necesară pentru a imprima un suflu nou activităţii organizaţiei, mai ales că urmează o perioadă cu alegeri interne, precum şi cea electorală, de anul viitor. Sunt convins că vom face echipă în continuare pentru ceea ce urmează”, a declarat Stanciu.

Popa ar urma să deschidă din nou lista PSD pentru Senat?

Surse din PSD ne-au declarat ieri că Maricel Popa şi-ar fi asigurat, în negocierile cu liderii centrali, prima poziţie pe lista pentru Senat a social-democraţilor ieşeni la alegerile parlamentare de anul viitor. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă Popa va renunţa la ideea de a reveni la şefia Consiliului Judeţean Iaşi: în ultimii doi ani, el s-a remarcat prin criticile vehemente aduse actualului şef CJ (Costel Alexe, PNL). „Am dus la bun sfârşit un mandat greu. Am preluat organizaţia într-unul dintre cele mai dificile momente din istorie având misiunea clară din partea conducerii de la Bucureşti de a reforma şi reconfigura structura internă. Am pus bazele unei echipe competitive, axată pe tineri, pentru a schimba o bună parte dintre prejudecăţile cu care eram etichetaţi noi, social-democraţii. Am chibzuit şi consider că a venit momentul în care, cu înţelepciune, maturitate şi pragmatism, să facem un nou pas înainte şi să încărcăm organizaţia cu un suflu nou. Rămân în echipă, partener în cadrul acestui partid în care eu cred cu tărie: un PSD al faptelor, al proiectelor transformate în realitate”, a declarat senatorul Maricel Popa. Parlamentarul a preluat frâiele organizaţiei PSD Iaşi în anul 2017, după mandatele lui Gheorghe Nichita (2003 – 2015) şi scurtul mandat al lui Victorel Lupu (2015 – 2017).

Cojocaru, candidat la şefia Consiliului Judeţean?

Potrivit surselor ZDI, odată cu numirea în funcţia de preşedinte al organizaţiei, Bogdan Cojocaru devine prima opţiune a partidului pentru şefia Consiliului Judeţean Iaşi, la alegerile de anul viitor. Dar, nimic nu este bătut în cuie la acest moment, Cojocaru fiind inclusiv o opţiune a PSD Iaşi pentru Primărie, spun surse social-democrate. Cert este că plecarea lui Popa îi va permite lui Bogdan Cojocaru să aibă un mandat de cel puţin 4 ani în fruntea organizaţiei judeţene, iar această poziţie îi va aduce o creştere a notorietăţii acumulate până acum. „Vrem ca în 2024, la alegeri, să convingem cât mai mulţi ieşeni că PSD reprezintă cea mai sănătoasă opţiune politică. Servicii publice de calitate, salarii şi pensii mai mari, investiţii masive în infrastructura de transport, în cea medicală, în educaţie şi agricultură sunt doar câteva dintre priorităţi. Vom lupta împotriva adversarilor noştri politici care s-au întovărăşit cu minciuna, cu manipularea, cu populismul”, a declarat Bogdan Cojocaru.

În vârstă de 39 de ani, Bogdan Cojocaru ocupă, în prezent, funcţia de prefect al Iaşului. Potrivit unui comunicat al social-democraţilor, el este membru PSD de aproximativ 20 de ani. „A absolvit Facultatea de Informatică şi a fost, pe rând, consilier judeţean, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, deputat între iunie 2019 şi decembrie 2020. Între decembrie 2019 şi decembrie 2021 a îndeplinit funcţia de preşedinte al TSD la nivel naţional”, se precizează în comunicatul PSD.

Comentarii