Tâlharul care i-a dat banii înapoi victimei în faţa judecătorilor a fost trimis, până la urmă, după gratii. Prima instanţă îl lăsase liber

miercuri, 06 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Tâlharul care i-a dat banii înapoi victimei în faţa judecătorilor a fost trimis, până la urmă, după gratii. Prima instanţă îl lăsase liber

Scăpat cu o pedeapsă cu suspendare în primă instanţă, unui tâlhar i-a fost transformată sentinţa în apel. El va petrece doi ani şi 80 de zile după gratii, după ce a urmărit o pensionară câţiva kilometri pentru a o jefui. Reuşise să-i impresioneze pe magistraţii Judecătoriei înapoind banii bătrânei bancnotă cu bancnotă chiar în sala de judecată. Curtea de Apel a fost mai puţin sentimentală.

În dimineaţa zilei de 24 martie a anului trecut, M.P. mersese la slujba de la Mitropolie. De acolo, a mers la bancomatul BRD de la Casa Cărţii pentru a-şi ridica pensia, în sumă de 2.000 de lei. A pus banii în portofelul din poşetă, alături de alţi 200 de lei pe care îi avea asupra ei. De acolo, a plecat cu tramvaiul până la magazinul Lidl din Nicolina pentru a face cumpărături. Ieşită din supermarket, a luat iar tramvaiul, până la Rond Vechi, pentru a se întoarce acasă. Nu observase însă că de la Casa Cărţii, în spatele ei se aflase constant Cristian Popescu.

Bărbatul era hotărât să o jefuiască şi a urmărit-o până a prins prilejul potrivit. Ajuns pe aleea Tudor Neculai, i-a smuls poşeta din mână, cu toată rezistenţa femeii şi a fugit. A fost prins în scurt timp, graţie imaginilor surprinse de camerele video de pe traseu.

În faţa instanţei, tâlharul a menţionat că va face eforturi pentru a achita prejudiciul cauzat. La următorul termen de judecată, s-a şi ţinut de cuvânt. În sală a venit şi mama inculpatului, care i-a înapoiat bătrânei cei 2.200 lei furaţi. M.P. a insistat ca predarea banilor să fie făcută în faţa judecătorului, pentru a fi sigură că îi primeşte efectiv. Femeia şi-a numărat în faţa judecătorului banii primiţi înapoi, confirmând că sunt toţi. Înapoierea prejudiciului, ca şi recunoaşterea faptei l-a făcut pe magistrat să-l trateze pe Popescu cu blândeţe. Inculpatul mai avea o condamnare la activ, de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru tăinuire. Uzual, în astfel de situaţii, suspendarea este revocată, iar pedeapsa se transformă într-una în regim de detenţie. Judecătorul a apreciat însă că pedeapsa poate fi suspendată în continuare. L-a condamnat pe Popescu la un total de 2 ani şi 80 de zile de închisoare, tot cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Sentinţa a fost atacată cu apel de procurori, care au insistat asupra unei pedepse cu executare. Solicitarea Ministerului Public a fost admisă de magistraţii Curţii de Apel.

„În situaţia în care noua infracţiune este săvârşită în termenul de supraveghere, în condiţiile pluralităţii intermediare, instanţa va dispune condamnarea pentru fapta dedusă judecăţii, va revoca suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, va aplica regulile de la concursul de infracţiuni pentru stabilirea pedepsei ce urmează a fi executată, pedeapsa astfel stabilită neputând fi suspendată sub supraveghere, urmând să fie executată în regim de detenţie”, au explicat judecătorii. Ca urmare, pedeapsa de 2 ani şi 80 de zile de închisoare va fi executată de Popescu în penitenciar. 

Comentarii