Taxele pe terenuri şi case neîngrijite, mărite de cinci ori

joi, 14 martie 2019, 02:50
3 MIN
 Taxele pe terenuri şi case neîngrijite, mărite de cinci ori

Celelalte taxe se indexează cu inflaţia. Rotunjirea aplicată face însă ca unele să crească mai mult, altele să nu se modifice deloc. Proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului taxelor şi impozitelor locale se va afla în dezbatere publică până pe 22 martie.

Taxele şi impozitele locale vor fi indexate cu rata inflaţiei (4,6%) în anul următor, măsură stabilită în aceste zile. Singurele taxe care cresc semnificativ sunt cele pentru clădirile neîngrijite (între 300% şi 500%) şi terenurile neîngrijite situate în intravilan (între 250% şi 500%). Supraimpozitarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Local, în baza documentaţiei întocmite de persoanele împuternice prin dispoziţia primarului. Hotărârea are caracter individual şi cuprinde materia impozabilă şi datele de identificare „, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului taxelor şi impozitelor locale pe anul 2020.

Nivelul minim obligatoriu

În cazul impozitului pe clădiri, cotele din valoarea impozabilă rămân la nivelul minim obligatoriu actual stabilit prin lege: 0,08% (clădiri rezidenţiale şi clădiri – anexă), 0,2% (clădiri nerezidenţiale, construite sau dobândite în ultimii 5 ani după 2015), 2% (clădiri nerezidenţiale, construite sau dobândite în ultimii 5 ani înainte de 2015) şi 0,4% (clădiri nerezidenţiale utilizate pentru activităţi în domeniul agriculturii). Cota de impozitare se aplică la valoarea impozibilă a clădirii. Impozitele şi taxele pe clădiri la persoane juridice vor rămâne, de asemenea, în cotele de impozitare actuale. În schimb, celelalte taxe şi impozite locale vor creşte cu 4,6%, respectiv rata inflaţiei din 2018, inclusiv cele, de exemplu, aplicate asupra mijloacelor de transport. „În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%“, se mai precizează în proiectul publicat de Primărie. Cu rata inflaţiei vor creşte şi taxele speciale percepute de municipalitate, de la costurile pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi până la cele vizează obţinerea unor documente. De asemenea, taxele de la nivelul unor direcţii, servicii sau diverse compartimente ale Primăriei vor fi indexate cu 4,6%: Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei, Serviciul Asociaţii Proprietari, Biroul Versanţi, Serviciul Străzi Municipale, Biroul Reglementare Transporturi Urbane, Compartimentul Registrul Agricol, Direcţia de Exploatare Patrimoniu, Direcţia de Arhitectură şi Urbanism şi altele.

Ora de parcare în oraş, tot 2 lei

În ceea ce priveşte zonele de agrement ale municipalităţii, la unele tarife se va aplica o creştere, la altele nu va fi cazul. „Nivelul impozitelor şi taxelor indexate se rotunjesc în minus, în sensul că fracţiunile sub 0,5 lei se neglijează, cât şi în plus pentru ceea ce depăşeşte 0,5 lei întregindu-se la 1 leu prin adaos“, explică specialiştii Primăriei în proiect. Astfel, de exemplu, tarifele de intrare la ştrand şi Plaja Nicolina vor rămâne neschimbate, în timp ce la Ciric unele tarife vor creşte, în general cu 1 leu. În cazul tarifelor de parcare ocazională cu plată, costul va rămâne acelaşi (2 lei/oră), creşterea fiind aplicată doar în cazul abonamentelor lunare. Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2020 va fi aprobat de către Consiliul Local, după încheierea celor 10 zile de consultare publică (după 22 martie), timp în care pot fi trimise municipalităţii propuneri, sugestii sau opinii. Proiectul integral poate fi consultat pe site-ul instituţiei (primaria-iasi.ro) la secţiunea „Proiecte HCL“. 

 

 

Comentarii