Telescoape şi lunete solare, pe pietonalul Ştefan cel Mare, de Ziua Astronomiei

sâmbătă, 29 aprilie 2023, 01:50
1 MIN
 Telescoape şi  lunete solare, pe pietonalul Ştefan cel Mare, de Ziua Astronomiei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași, Astroclubul Iași și Fundația Academică IF2000 invită ieșenii la observații astronomice în zona pietonală de pe Bd. Ștefan cel Mare, sâmbătă, 29 aprilie 2023, de la ora 18:00. Publicul interesat va avea la dispoziție instrumente astronomice (telescoape, lunete solare și binocluri) și va beneficia de îndrumarea astronomilor amatori.

Sesiunea de observații astronomice va începe cu Soarele. Participanții vor urmări petele solare, direct prin telescoape prevăzute cu filtre speciale, dar și prin metoda proiecției. După ora 19:00, va începe observarea Lunii, pentru a descoperi craterele lunare, văile, munții şi mările din relieful satelitului. Va urma căutarea planetelor Venus și Marte. În situația în care condițiile meteorologice nu vor fi favorabile și cerul nu va fi senin, observațiile astronomice solare și nocturne vor fi amânate pentru o altă dată care va fi anunțată din timp.

Ziua Internațională a Astronomiei (Astronomy Day) se sărbătoreşte de două ori pe an: primăvara (între 15 aprilie şi 15 mai) şi toamna (între 15 septembrie şi 15 octombrie), în sâmbăta în care Luna este în apropierea Primului Pătrar. Evenimentul a fost marcat pentru prima dată în anul 1973, cu scopul de a atrage atenția publicului larg asupra astronomiei și reprezintă momentul în care astronomii amatori se reunesc pentru a oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a observa în mod direct frumusețile cerului.

Comentarii