Test emoțional prelungit pentru 62 de copii. Cum se vede din biroul şefilor CJ controlul unităților de asistență socială făcut de Prefectură?

joi, 20 iulie 2023, 22:57
3 MIN
 Test emoțional prelungit pentru 62 de copii. Cum se vede din biroul şefilor CJ controlul unităților de asistență socială făcut de Prefectură?

Este vorba de cei cu nevoi speciale de la Centrul „Ion Holban”. Timp de zece zile vor aștepta un verdict – fericit, dacă vor fi lăsați să locuiască mai departe în căminul internat, sau cu mai puține motive de bucurie, dacă vor fi mutați de acolo. Centrul, care urmează să fie închis definitiv în câteva luni, nu mai are licență de funcționare și, dacă nu obține una în următoarele zile, va trebui evacuat

Vicepreședintele CJ Marius Dangă și directorul DGASPC Florin Ion au prezentat ultimele explicații cu privire la situația de la Centrul rezidențial „Ion Holban”, găsit funcționând fără licență de inspectorii care au verificat peste 70 de unități de servicii de asistență socială în tot județul. Centrul respectiv a rămas fără licența de funcționare la începutul acestei luni, aflându-se de altfel în procedură de închidere. Cei 62 de copii rămași aici urmează să fie mutați până la sfârșitul anului în case familiale, în asistență maternală, în plasament etc.

Verificările au schimbat însă acest parcurs și Direcția Generală de Asistență Socială a decis să aplice pentru obținerea unei licențe provizorii în cazul Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”. Acest lucru ar permite celor 62 de copii cu dizabilități care sunt ocrotiți în centru să rămână în continuare aici, au menționat cei doi într-o conferință de presă.

Practic, sunt două variante luate acum în calcul de Direcția Generală de Asistență Socială: mutarea copiilor în alte locuri (centre, plasament, asistență), așa cum au cerut membrii echipei de control. Dar aceasta implică probleme de ordin emoțional printre cei 62 de copii. Cealaltă variantă presupune primirea licenței până la sfârșitul lunii iulie – așa cum au cerut cei de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială – eventual externalizarea serviciilor de la cantină și spălătorie, locurile găsite cu nereguli (infiltrații, mucegai, paviment/ gresie spartă).

„Nu putem să nu respectăm un document al unui organ de control. AJPIS ne-a solicitat să implementăm până la finalul lunii iulie planul de urgență la Centrul de Servicii Sociale «Ion Holban», dar, în același timp, avem obligația să căutăm soluții pentru ca acestor copii să le fie bine. Iar legea 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului spune foarte clar că orice act juridic emis sau, după caz, încheiat în acest domeniu se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului”, a explicat Marius Dangă.

Florin Ion, directorul DGASPC a adăugat că verificările „nu au constatat abuzuri, neglijare sau că viața copiilor sau adulților ar fi pusă în pericol”. Planul de relocare a celor 62 de copii trebuie să țină cont de „nevoile pe care le are fiecare dintre ei, de afecțiunile lor, prietenii și planul lor de viitor”. „Am lucrat împreună cu psihologii și asistenții sociali timp de aproape un an și jumătate ca să îi consiliem că la un moment dat vor pleca din acest centru, că vor merge în niște locuri mai bune, într-o căsuță a lor, construită de asociația Hope and Home for Children. Este greu ca în doar câteva zile să le spui că toate aceste planuri se vor schimba”, a mai spus Florin Ion, menționând că acesta este motivul pentru care a fost depusă cererea de licențiere provizorie.

Mutarea lor mai repede decât era prevăzut „nu va fi în beneficiul copiilor”, a adăugat directorul DGASPC. Dacă totuși se va ajunge aici, adică dacă Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție nu va emite o licență provizorie, 41 dintre copii vor pleca în servicii rezidențiale licențiate, 7 vor fi preluați în asistență maternală, 2 în plasament familial, iar cei care împlinesc 18 ani vor fi reintegrați socio-profesional. 

Comentarii