Test excelent cu Tonga

luni, 27 noiembrie 2017, 02:43
3 MIN
 Test excelent cu Tonga

 

 

Dar rugbiştii din Pacific au învins “stejarii” noştri cu 25-20

Naţionala de rugby a României a pierdut cu scorul de 20-25 (6-8) meciul test cu reprezentativa Tonga disputat sâmbătă seara pe Stadionul naţional ''Arcul de Triumf'' din Bucureşti. A fost ultima partidă a ''Stejarilor'' din acest an care aşteaptă însă cu încredere meciurile de anul viitor, din Rugby Europe Championship, pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia.  Sâmbătă, în faţa a aproximativ 5.000 de spectatori entuziaşti, tricolorii au făcut un meci foarte bun în faţa Tongăi, naţională calificată deja la turneul final din Japonia, antrenorul României, Lynn Howells, trimiţând pe teren câţiva debutanţi care, după impresia lăsată, se vor regăsi cel mai probabil în lotul naţionalei pentru partidele decisive de anul viitor.  Scorul a fost deschis repede de Florin Vlaicu, în minutul 3, printr-o lovitură de pedeapsă, oaspeţii egalând prin acelaşi procedeu în minutul 18 prin Sonatane Takalua.

Până la finele primei reprize, partida s-a transformat într-un ''război'' de uzură, cu atacuri în ambele sensuri, placaje la limita regulamentului dar şi destule greşeli de mânuire a balonului în special din partea insularilor.  În minutul 22, Vlaicu a mărit diferenţa pe tabela de marcaj pentru tricolori tot dintr-o lovitură de penalitate, însă Tonga a intrat la vestiare în avantaj datorită unui eseu reuşit în secundele de prelungire prin  Pakalani, netransformat.  Repriza a doua a fost extrem de disputată, cu risipă de energie făcută de jucătorii celor două formaţii, dar şi cu faze discutabile. După ce Fifita a reuşit al doilea eseu pentru tongani, transformat de Takalua în minutul 43, ''Stejarii'' au izbutit, la rândul lor, prima încercare, în minutul 54, prin Ionuţ Dumitru, transformată de Vlaicu, încercare venită la finalul unei faze splendide de efort colectiv.  Oaspeţii s-au aruncat în atac şi George Taina a adus al treilea eseu în minutul 58, netransformat, pentru ca după doar 3 minute, Johann Van Heerden să reducă diferenţa pe tabela de marcaj după un eseu în dreptul tricolorilor, transformat de Florin Vlaicu, scorul devenind astfel 20-22.  Deşi românii au forţat pe final de meci, apărarea naţionalei din Pacific a fost extrem de solidă şi precisă, scorul final fiind stabilit de acelaşi Sonatane Takalua, care în minutul 69 a mai concretizat o lovitură de penalitate.

România ratează clasarea pe locul 13 la final de an în ierarhia World Rugby însă cu siguranţă a câştigat în ceea ce priveşte ''sudarea'' lotului şi experienţa tehnico-tactică, elemente care vor fi decisive în confruntările de la începutul lui 2018 pentru accederea la CM din Japonia din 2019. Au evoluat la tricolori: Lazăr, Rădoi, Ţăruş – van Heerden, Popârlan – Chirică, Nistor, Burcea – Surugiu, Vlaicu, Dumitru, Fakaosilea, Kinikinilau, Tangimana – Simionescu (rezerve: Bărdaşu, Badiu, Gordaş, Motoc, Moyake, Bratu, Umaga şi Lomani.

Comentarii