Teste PCR gratuite pentru profesorii membri USLIP care au suspiciuni temeinice că ar putea fi infectaţi

Liderul acestui sindicat spune că poate suporta câteva sute de testări.

sâmbătă, 28 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Teste PCR gratuite pentru profesorii membri USLIP care au suspiciuni temeinice că ar putea fi infectaţi

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi a încheiat un contract cu Laboratoarele Praxis prin care au fost achiziţionate teste rapide şi PCR de provenienţă coreeană. Astfel, în situaţia în care există cadre didactice membre ale sindicatului care au suspiciunea că ar putea fi bolnave de COVID-19, dacă au simptome specifice, s-au întors în această perioadă în ţară sau au intrat în contact cu o persoană suspectă pot face aceste teste rapide după ce s-au programat în prealabil. 

Conform informaţiilor oferite de către USLIP Iaşi, laboratorul Praxis din Iaşi este singura entitate privată din Moldova care are omologată procedura de testare, iar testele rapide pot fi realizate de ieri, primul cadru didactic, un profesor de sport care a fost plecat din ţară şi care se simţea rău la întoarcere, fiind primul care a realizat acest test. De asemenea, testele genetice (PCR) vor deveni operaţionale de săptămâna viitoare, a anunţat USLIP Iaşi. În ceea ce priveşte modalitatea de selectare a celor care solicită acest test, membrii USLIP trebuie fie să aibă o trimitere de la medicul de familie sau de la Spitalul de Boli Infecţioase, o declaraţie pe proprie răspundere că prezintă simptome ce ar putea indica suspiciunea de infecţie, iar în acest caz nu mai este necesară trimiterea de la medicul de familie, sau au certitudinea că au intrat în contact cu o persoană infectată.

În această categorie pot fi încadraţi şI profesorii care au călătorit în afara ţării recent cu mobilităţile de studiu Erasmus în una dintre ţările afectate, şi care au o suspiciunea că ar putea fi infecatate. „Noi am făcut acest demers pentru membrii noştri, care vor beneficia de teste în mod gratuit, întregul cost fiind suportat de sindicat. Am avut semnale că un astfel de test este necesar, ne-au sunat profesori disperaţI care s au întors recent în ţară sau care au avut suspiciunea că au intrat în contact cu o astfel de persoană. Datele celor care solicită testul vor rămâne confidenţiale, eu voi face personal programă rile“, a specificat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi. Conform declaraţiei acestuia, USLIP Iaşi are posibilitatea de a testa, la Laboratoarele Praxis, câteva sute de membri dacă situaţia o impune.

 

 

Comentarii