De Business

Punem punctul pe știi

TOP-ul scumpirii explozive a carburanților în statele UE și măsurile de sprijin anunțate de guverne

luni, 21 martie 2022, 12:26
1 MIN
 TOP-ul scumpirii explozive a carburanților în statele UE și măsurile de sprijin anunțate de guverne

Scumpirea petrolului, respectiv a carburanților în țările Uniunii Europene a devenit explozivă după începerea războiului Rusiei în Ucraina. Din Rusia vine mai mult de un sfert din petrolul consumat în UE.

Astfel, cea mai mare creștere a prețului mediu al benzinei CO95 în UE a avut loc în săptămâna 7 – 14 martie (8,3%), urmată de cea de 6,36% din săptămâna anterioară. La fel și la motorină: +13,1% în săptămâna 7 – 14 martie și 9,9% în săptămâna 28 februarie – 7 martie, potrivit celor mai recente date publicate de DG Energy.

Guvernele europene au început deja să ia primele măsuri de sprijin, de compensare sau de plafonare – în funcție de politicile naționale și de sursa de aprovizionare – atât pentru carburanți, cât și pentru celelalte forme de energie, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru companii. E doar începutul – decizia Comisiei de-a accepta astfel de măsuri s-a luat abia de o săptămână.

Două treimi din scumpirea medie a benzinei în UE din acest an s-a realizat între 21 februarie și 14 martie, respectiv trei sferturi din scumpirea medie a motorinei. România a înregistrat a patra cea mai mare scumpire la benzină în acest an dintre țările UE, până la 1,611 euro / litru, iar scumpirea motorinei românești este pe poziția 15 (1,633 euro / litru în 14 martie).

Mai mult, pe cursdeguvrnare

Comentarii