Topul liceelor din Iaşi în funcţie de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională

marți, 02 iulie 2019, 01:50
4 MIN
 Topul liceelor din Iaşi în funcţie de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională

Ca în fiecare an, „Ziarul de Iaşi“ a calculat, şcoală cu şcoală, luându-le în calcul pe cele mai vizibile şi mai căutate de părinţi, media tuturor mediilor la Evaluarea naţională. În demersul nostru ne-am axat în primul rând pe gimnaziile de pe lângă colegiile şi liceele mari, care pentru clasa a V-a îşi selectează elevii prin concurs. Dacă pentru locurile 1, 2 şi 3 nu sunt surprinze, nu acelaşi lucru îl putem spune despre a doua jumătate a clasamentului.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat şi anul acesta tradiţio­nalul top al liceelor din Iaşi care au gimnazii pentru care de regulă îşi selectează elevii prin concurs la clasa a V-a.

Un top incontestabil, nu în funcţie de notele din timpul anilor, care pot fi subiective sau să difere din alte motive de la o şcoală la alta, ci unul strict în funcţie de rezultatele obţinute de către elevi la Evaluarea Naţională.

Astfel, am realizat petru fiecare şcoală ce-şi selectează elevii în clasa a V-a prin concurs media tuturor mediilor obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a la cele două probe scrise ale Evaluării Naţionale.

Anul acesta, ca de altfel similar cu anii trecuţi, diferind doar ordinea, pe primele trei poziţii se află Colegiul „Emil Racoviţă“, urmat de Colegiul Naţional şi de Colegiul „Costache Negruzzi“. De menţionat este faptul că avantajate în acest top sunt şcolile cu mai puţin elevi, însă cu medii care nu scad foarte mult sub nota 8.00.

Topul naţional al zeciştilor

Pe prima poziţie în acest top este, de altfel, acelaşi colegiu care a obţinut şi cele mai multe medii de 10 la nivel naţional, 12: „Racoviţă“. Acesta este urmat de Colegiul Naţional, cu a doua medie a mediilor la Evaluarea naţională de la nivelul judeţului, şi tot pe locul al II-lea în ceea ce priveşte numărul de note de 10, cu 11 absolvenţi.

Clasamentul

1. Colegiul „Emil Racoviţă“ – Cei 93 de absolvenţi de gimnaziu de aici au reuşit să obţină media mediilor 9,598, iar dintre aceştia 12 au obţinut media maximă. O performanţă remarcabilă, având în vedere că au depăşit în această privinţă şcoli similare cu un număr mult mai mare de elevi.

2. Colegiul Naţional – Cei 184 de elevi de aici au reuşit să obţină media 9,474, iar dintre aceştia 11 au obţinut media maximă. De menţionat este faptul că, având în vedere numărul de elevi, acest colegiu este dezavantajat în realizarea mediei mediilor de la Evaluarea naţională. Totuşi, dacă luăm în considerare că „Racoviţă“ stă mai bine în privinţa numărului de medii de 10 chiar dacă are mai puţini elevi decât Colegiul Naţional, atunci putem considera fără îndoieli performanţele absolvenţilor de „Racoviţă“ ca fiind mai bune decât cele de la Colegiul Naţional.

3. Colegiul „Costache Negruzzi“ – Cei 141 de elevi au reuşit să obţină media mediilor 9,101, cinci dintre absolvenţii clasei a VIII-a de la acest liceu obţinând media maximă.

4. Liceul de Informatică „Grigore Moisil“ – Cei 90 de elevi care au susţinut examenul de Evaluare naţională au reuşit să obţină o medie a mediilor de 8,781. La acest liceu a fost înregistrată şi o medie de 10.

5. Colegiul „Mihai Eminescu“ – Cei 101 de elevi care au susţinut Evaluarea naţională au obţinut media mediilor 8,717.

6. Liceul „Dimitrie Cantemir“ – Cei 84 de elevi care au participat la Evaluarea Naţională au obţinut împreună, în urma realizării mediei mediilor, 8,312.

7. Colegiul „Mihail Sadoveanu“ Paşcani – Cei 54 de elevi care au susţinut Evaluarea naţională au obţinut media mediilor 8,198.

8. Colegiul „Garabet Ibrăileanu“ – Cei 64 de elevi care au susţinut Evaluarea naţională au obţinut media mediilor 8,034.

9. Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ – Cei 99 de elevi au obţinut la Evaluarea naţională media mediilor 6,716. De menţionat este faptul că la acest colegiu a fost înregistrată o medie de 10.

Acest top include liceele şi colegiile care sunt printre cele mai cunoscute, căutate sau apreciate de la nivelul judeţului Iaşi, majoritatea selectându-şi elevii prin concurs în clasa a V-a.

Având în vedere că nu am realizat calcule în privinţa tuturor şcolilor din judeţ, lucru care ar fi fost de altfel şi imposibil ca timp, este, aşadar, posibil, deşi puţin probabil, strict teoretic, ca unele unităţi şcolare mai puţin cunoscute decât cele cu liceu să se poată clasa mai bine, în ceea ce priveşte rezultatele, faţă de ultimele/ultima din clasamentul nostru.

De altfel, ultima unitate şcolară a fost aleasă tocmai pentru că este cea mai căutată şcoală vocaţională.

Comentarii