Tot mai multe infectări cu virusul West Nile. Iașul este pe locul trei în ţară

sâmbătă, 01 septembrie 2018, 01:57
2 MIN
 Tot mai multe infectări cu virusul West Nile. Iașul este pe locul trei în ţară

13 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care un deces, au fost înregistrate la Iaşi, la doar cinci săptămâni de la apariţia primului bolnav. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Iaşul este al treilea judeţ ca număr de raportări, după Dolj, unde 21 de persoane au ajuns la spital în urma unei înţepături de ţânţari, şi Bucureşti, unde au fost semnalate 14 îmbolnăviri.

Conform medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi, unitatea medicală unde sunt ţinuţi sub supraveghere bolnavii ieşeni, starea acestora este constantă. Cei mai mulţi dintre ei au dat semne de însănătoşire şi au fost lăsaţi deja să se întoarcă acasă, însă unul dintre ei, un bărbat de 71 de ani, din Paşcani, se află de câteva săptămâni în stare gravă, la Secţia de Terapie Intensivă (ATI).

Afectate de virusul West Nile au fost şi alte trei judeţe din Moldova, patru îmbolnăviri fiind raportate la Bacău şi Galaţi, iar una la Botoşani. După ce Direcţia de Sănătate Publică a trimis mai multe înştiinţări către autorităţile locale din judeţ pentru a lua măsuri şi a extermina ţânţarii, aceştia au început să acţioneze, astfel că, ieri-seară, la Târgul Frumos au fost efectuate lucrări de dezinsecţie.

Anul acesta, de la apariţia primelor îmbolnăviri, au fost înregistrate deja 117 cazuri în toată ţara, dintre care 12 persoane au decedat. Conform raportului CNSCBT, boala a afectat în principal oamenii mai înaintaţi în vârstă, în jur de 40 dintre bolnavi având peste 70 de ani, 20 între 70 şi 60 şi 21 între 50 şi 59. Cu toate acestea, şi trei persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, respectiv şase între 20 şi 29 de ani au fost infectate cu West Nile.

Până la terminarea perioadei călduroase, care favorizează înmulţirea ţânţarilor, medicii recomandă oamenilor să se protejeze cât pot de bine de înţepături, să poarte haine lungi şi să folosească substanţe de protecţie.

Comentarii