Trecutul mai puţin ştiut al arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor-ÎPS Pimen

miercuri, 20 mai 2020, 09:55
1 MIN
 Trecutul mai puţin ştiut al arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor-ÎPS Pimen

ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, bolnav de COVID- 19 şi decedat miercuri la vârsta de 90 de ani, a fost colaborator al Securităţii. Înaltul prelat ar fi dat, înainte de decembrie 1989, nouă note informative cât a colaborat cu Securitatea, inclusiv cu Direcţia Informaţiilor Externe (DIE). El a recunoscut că a fost colaborator al Securităţii. Parţial.

Conform motivării Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care l-a declarat în 2011 colaborator al Securităţii, IPS Pimen a recunoscut în faţa judecătorilor că o parte din notele consemnate de Securitate şi invocate de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) sunt adevărate.

Totuşi, IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, al cărui nume de botez este Vasile Zainea, a spus că în alte note, s-au tras concluzii neadevărate şi incorecte.

„A afirmat că a purtat discuţii verbale cu diferiţi ofiţeri de Securitate dar prin acestea nu s-a atentat la poziţia socială a unui cetăţean sau a statului român”, se arată în decizia instanţei.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii